DAEO FMMost szól:

10-ből 8 egyetemista kiszorul a kollégiumból: 130-140 százalékos túljelentkezés várható

Jelenleg mindössze valamivel több mint 55 ezer felsőoktatási kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, miközben az előző tanévben 294 ezren jártak egyetemre, derül ki a Népszava cikkéből.

Az utóbbi években nem nőtt számottevően a felsőoktatási kollégiumi férőhelyeknek a száma, jelenleg az egyetemisták kevesebb mint 20 százaléka költözhetne csak kollégiumba, írja a lap.

Kollégiumi túljelentkezés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ugyan még nincsenek pontos adatai, de 55 ezer körülire becsülik a férőhelyek számát, míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanévben körülbelül 294 ezer hallgató járt az egyetemekre.

A HÖOK információi alapján a túljelentkezés szinte minden évben 130-140 százalék körüli, és ez idén is hasonlóan fog alakulni, különösen a dráguló albérletárak miatt.

Bár a kollégiumi szobák olcsóbbak, mint az albérletek, most azok villany- és gázszámlái is jelentősen emelkedni fognak, ez pedig hatással lesz az árakra, fejtette ki a lapnak a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke, Hegedűs Imre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szövetség elnöke egyébként arra is kitért, a férőhelyek elérhetőségében és az árak alakulásában a kollégiumok minősége is szerepet játszik. Szerinte a túljelentkezés leginkább a fővárosi és vidéki nagy egyetemek jól felszerelt kollégiumaira jellemző, miközben sok olyan - leginkább vidéki - felsőoktatási intézmény van, ahol meghaladja a kollégiumi kapacitás a hallgatói létszám kiszolgálását. 

A HÖOK legutóbbi felmérése szerint a kollégiumok közel 35 százalékában egyáltalán nincsenek túljelentkezési gondok, mert olyanok a körülmények, hogy a hallgatók nem szeretnének ott lakni.

Ilyen volt kollégiumban élni a 80-as években: mennyi minden változott azóta?

Sokan biztosan a mai napig szívesen gondolnak vissza a gondtalan diákévekre és arra, milyen szép emlékekkel, élményekkel, barátságokkal gazdagodtak abban az időben. Nézd meg ezeket a nosztalgikus fotókat!

Borítókép: MTI/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Oszd meg ezt a cikket!