DAEO FMMost szól:

10 tünet, ami kezdődő májbetegségre utalhat - Nem csak az alkoholfogyasztás jelent veszélyt

Természetes, hogy az ember nyáron könnyebben elengedi magát, előfordulhat, hogy nem mond nemet a finom falatokra, az alkoholra, a dohányzásra, a laza kapcsolatokra.

Holott a krónikus májbetegségek kialakulásához számos életmódbeli tényező is hozzájárul, ezért dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint ezekben a hónapokban sem árt a felelősségteljes hozzáállás.

A májbetegségek kialakulását növelő tényezők

A máj életfontosságú szerv, amely sok „megpróbáltatást” kibír, de nem szabad túlterhelni a kapacitását. Egy-egy átmulatott nyári este természetesen még nem jelent egyenes utat a májbetegségekig, de a zsírban gazdag, nagy mennyiségű étel és az alkohol rendszeres fogyasztása már kockázati tényezőnek számít ebből a szempontból.

GettyImages-492072808

Ugyancsak veszélyeztetheti a májat a szabados, megfelelő védekezés nélküli szexuális élet, ugyanis a hepatitisz, vagyis a májgyulladás egyes típusai nemi úton terjednek. Más részük a nem megfelelő higiénia, a nem adekvát főzési, sütési módok miatt alakulhat ki, vagyis minden téren fontos az odafigyelés.

A krónikus májbetegségek kialakulásának rizikóját növelheti tehát többek közt a hepatitisz B- és C-vírusfertőzés, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a cukorbetegség és kiemelten az elhízás.

A zsírmáj májzsugorodáshoz vezethet

Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Ugyanis az elhízás és az inzulinrezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, főként, hogy a nem alkoholos zsírmájat meg kell különböztetni az alkoholfogyasztás miatt kialakult zsírmájjal.

A megfigyelések szerint a zsírmáj kialakulása sokkal inkább veszélyezteti a jelentős súlyfelesleggel élőket, ami viszont a májzsugorodás előszobája. A zsírmáj egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tehát nemcsak a hideg sörrel és különleges koktélokkal, de a nagy evésekkel is ajánlatos vigyázni a nyári hónapokban (is), valamint a fizikai aktivitásról sem szabad teljesen megfeledkezni azoknak, akik vigyázni szeretnének a májukra.

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

Mindazoknak, akik valamilyen rizikófaktorral rendelkeznek, és esetleg bizonyos tüneteket is tapasztalnak, fontos kivizsgáltatniuk magukat. Ezek a tünetek az alábbiak: 

  • állandó alhasi fájdalom, puffadás,
  • krónikus fáradtság,
  • étvágytalanság,
  • nem szándékos fogyás,
  • tartós hasmenés,
  • hányinger, hányás,
  • véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
  • gyors pulzus,
  • ödéma a lábon, a bokán,
  • sárgaság a bőrön és a szemfehérjén.
GettyImages-1196559718

- Ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

- A kivizsgálás alapján számos vizsgálatot is elvégezhetünk, illetve elrendelhetünk - a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálatától a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához, hogy időben felfedezve megállíthassuk a májat fenyegető folyamatokat.

8 erős, májvédő gyógynövény

A máj egészségének megőrzésében bizonyos gyógynövények is segíthetnek, a zsírmáj kialakulását gátolhatják, csökkentik a gyulladást a szervezetben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Oszd meg ezt a cikket!