DAEO FMMost szól:

11 évesen férjhez adták, és megerőszakolták, banditának állt - Phúlan Dévi, az indiai banditakirálynő különös története

A 2001-ben meggyilkolt indiai Phúlan Dévi különös, viszontagságos életutat járt be. Kényszerházasságából szabadulva banditának állt, majd börtönbüntetést követően politikus lett.

Személyisége, erőteljesen megkérdőjelezhető tettei megosztották a közvéleményt, voltak, akik elítélték, de olyanok is, akik a hősüket, idoljukat látták benne. 

Phúlan Dévi, a banditakirálynő élete

Phúlan Dévi 1963-ban látta meg a napvilágot az indiai Ghura Ka Purwa faluban, szegény, alacsony kaszthoz tartozó családban. Összes vagyonuk egy kis földterület volt, amin egy nagy, öreg fa állt. Amikor felmerült a fa kivágásának ötlete, hogy a helyére haszonnövényeket ültethessenek, Phúlan ellenállt, maga köré gyűjtött néhány falubeli lányt, akikkel nem voltak hajlandóak elhagyni a területet. Végül eszméletlenre verték. Néhány hónappal az eset után, 11 évesen a családja férjhez kényszerítette egy háromszor olyan idős férfihez, aki bántalmazta és megerőszakolta őt. Több szökési kísérletet követően szégyenszemre visszaküldték a családjához.

Miután az unokatestvére lopással vádolta meg, három hónapot börtönben töltött. A családja szabadulni kívánt tőle, így ajándékokkal halmozták el a férje rokonságát, hogy visszafogadják őt, ez meg is történt, de megint csak rövid időre szólt, a fiatal lányt végleg útjára bocsátották. 

A férje házának elhagyása után csatlakozott fosztogató banditák egy csapatához. Az esemény részletei nem tisztázottak, egyesek tudni vélik, hogy Phúlant elrabolták, mert megzabolázhatatlan természete felkeltette a férfiak érdeklődését. A nő önéletrajzában mindössze úgy emlékszik vissza az esetre, hogy a sors akaratából történt. A banditák között is erőszakkal találkozott, a vezértől egy másik tag, Vikram Mallah mentette meg, méghozzá úgy, hogy meggyilkolta a főnököt, és átvette a szerepét. Vikram és Phúlan innentől kezdve egy párt alkottak annak ellenére, hogy tulajdonképpen mindketten házasok voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Phúlan egyetlen nőként vett részt a banda garázdálkodásaiban. Tevékenységük leginkább a vagyonosabb, magasabb kasztbeli emberek kirablására irányult. Útba ejtették a férje faluját is. A lány leszúrta a férfit, ám az túlélte az incidenst.

Megszületik a Banditakirálynő 

Miután két börtönből szabadult korábbi bandatag visszatért a csapathoz, belviszály tört ki, ami Vikram megölésében csúcsosodott ki. Phúlant elfogta, bezárva tartotta, bántalmazta és nyilvánosan megalázta néhány felsőbb kasztba tartozó férfi Behmai faluban. Sikerült elszöknie, és egy új banda egyik vezetője lett. 1981. február 14-én bosszútól fűtve tért vissza csapatával fogva tartása helyszínére, ahol a parancsára 22 fiatal férfit agyonlőttek. A behmai mészárlás óriási visszhangot keltett, de a megbotránkozás mellett felerősödtek a Phúlant éltető hangok is. A nőt, különösen a szegények körében egyfajta Robin Hoodként kezdték tisztelni, aki a gazdagoktól lop, hogy a szegényeknek jó legyen, ráadásul az is sokaknak imponált, hogy az ellene elkövetett erőszakos cselekményeket nem hagyta megtorlatlanul. A médiában is több pozitív kicsengésű cikk jelent meg róla, ráaggatták a Banditakirálynő nevet. 

A rendőrségnek sokáig nem sikerült kézre kerítenie őt, végül 1983 februárjában feltételeket szabva ugyan, de feladta magát. 48 bűncselekménnyel vádolták meg, 11 évet töltött börtönben, ahol petefészekcisztával műtötték, és méheltávolításon esett át, kérdéses, hogy ez utóbbi mennyire volt indokolt, vagy mennyire tekinthető kényszersterilizálásnak. 1994-ben szabadult, Uttar Pradesh állam kormánya visszavonta az összes ellene felhozott vádat. A lépés jóformán az egész országot megrázta, nyilvános viták indultak. 

A börtönből való szabadulás után buddhista hitre tért, férjhez ment. Kétszer is parlamenti képviselőnek választották a Samajwadi párt színeiben - nekik köszönhette korábban a vádak ejtését. 2001. július 25-én három álarcos fegyveres végzett vele, kilenc találat érte a teste különböző pontjain. A fő gyanúsított motivációja a rendőrség szerint a behmai mészárlás lehetett.

A kalózkirálynő, aki még I. Erzsébet előtt sem volt hajlandó meghajolni

A hírhedt férfikalózok mellett akadt néhány olyan rettegett asszony is, akiket a tengerek úrnőinek tartottak, és akik több száz embert vontak az irányításuk alá. Közéjük tartozik az ír kalózkirálynő, Grace O’Malley is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Profimedia.)

Oszd meg ezt a cikket!