DAEO FMMost szól:

350 éve keresték az elsüllyedt hajó kincsét, most végre felbukkant: már épp lemondtak róla

Egy 17. században elsüllyedt spanyol hajóról származó kincseket találtak a Bahama-szigeteknél - közölte a brit The Guardian online kiadása. A Nuestra Senora de las Maravillas - A csodák Miasszonya - nevű galleon 1656-ban merült hullámsírba 70 kilométerre a szigetcsoport északi részén található egyik zátonynál.

Az utóbbi 350 évben a fedélzetén szállított arany kincsvadászokat vonzott a térségbe, így amikor nemrég egy újabb expedíció indult a roncshoz, sokan letettek arról, hogy ilyesmit fognak találni. Ugyanakkor a több mint 13 kilométer hosszú törmelékmezőn mesés leleteket - drágakövekkel berakott függőket és rozettadíszes aranyláncokat - találtak a roncs feltátársával megbízott Allen Exploration cég szakemberei a bahamai és amerikai haditengerészet régészeinek és búvárainak közreműködésével.

kincsek

Feltételezések szerint a kincsek kidolgozottsága arra utal, hogy tehetős nemeseknek, vagy esetleg a királyi család tagjainak szánták őket. Mindemellett számos drágakő - Kolumbiában bányászott smaragdok és ametisztek - nem voltak feltüntetve a hajó rakománylistáján, ami arra szolgálhat bizonyítékul, hogy csempészáruról van szó. A leleteket az augusztus 8-án Freeportban megnyíló Bahamai Tengerészeti Múzeumban állítják ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Szent Szűz Mária egyik madridi kolostorban található, 13. századi "csodatévő" szobráról elnevezett Nuestra Senora de las Maravillas egy nagyobb flotta részét képezte, amely az amerikai kontinensről származó kincsekkel indult Havannából Spanyolország felé. A hajó 1656. január 4-én hajnalban süllyedt el, egy navigációs hiba következtében összeütközött a vezérhajóval, majd zátonyra futott a sekély vízben. A fedélzeten lévő 650 emberből mindössze 45-en élték túl a szerencsétlenséget, sokak cápák martalékává váltak.

Kiemelt kép: Getty Images

Valami más is rejtőzik az egyiptomi Niuszerré kőtemploma alatt

Egy 4500 éves, elveszett naptemplom került elő a másik építmény alól.

Oszd meg ezt a cikket!