DAEO FMMost szól:

5 gyakori kérdés a számlázásról a rezsicsökkentés módosítása után: az MVM megválaszolta

Több hete már, hogy mindenki a rezsicsökkentést érintő változásokról beszél. A kormány ugyanis pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva hozzányúlt a rezsicsökkentés eddigi rendszeréhez. Ennek értelmében változnak az energiaárak, és megadtak egy fogyasztási limitet, mely alatt lakossági, és mely felett lakossági piaci ár fizetendő az áramért, illetve földgázért. A pontos árakról korábbi cikkünkben írtunk.

Noha sok szó esett már a rezsit érintő változásokról, sokak számára még mindig nagyon sok a fekete folt ebben a témában, és megannyi kérdés várakozik tisztázásra. Az MVM oldalán számos gyakori kérdést sorol, melyeket meg is válaszoltak. Ezekből szemezgetünk a következőkben.

Kérdések és válaszok a rezsi változásairól

Lesz-e külön elszámolás az új rendszer bevezetése miatt?

Az MVM válasza szerint nem történik külön elszámolás, így nem lesz elosztói leolvasás sem. Ugyanakkor azt írják, úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján. Ennek értelmében a 2022. július 31-ig fogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől fogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

GettyImages-913413684
Fotó: Professor25 / Getty Images Hungary

A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Így azok az ügyfelek is megadhatják mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget. Ha a most diktált fogyasztás lényegesen eltér a korábbiaktól, azt az MVM felülvizsgálhatja.

Ha valaki most bediktálja a mérőállást, akkor az alapján történik a számlázás?

Az MVM válasza szerint a rendkívüli mérőállásközlés figyelembe lesz véve a számlázás, illetve az elszámolt mennyiség megosztása során.

Honnan lehet információt kapni az éves fogyasztásról?

Az MVM válasza szerint a mérős ügyfelek több módon is tájékozódhatnak az éves fogyasztásról. Miután a kedvezményes mennyiség éves szinten van megadva, a korábbi időszak éves fogyasztásából érdemes kiindulni. Hozzáteszik, hogy a múltbeli fogyasztás csupán tájékoztató jellegű, hiszen idő közben változhatnak a fogyasztási szokások.


A korábbi éves fogyasztásról online felületeken és appokon lehet tájékozódni.

2021. szeptember 1-je előtt is már MVM Nextes ügyfelek:

  • mvmnext.hu/Ugyfelszolgalat, belépve a nyitóoldalon találják.
  • MVM Next appon a Beállítások/Számlabeállítások menüpont alatt a felhasználási helyet kiválasztva, a Részszámlaérték módosítása menüpontra kattintva érhető el.

2021. szeptember 1-je előtt még ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfelek:

  • a ker.mvmnext.hu oldalon, a Számlaügyek/Részfogyasztás módosítása: korábbi mértékadó éves fogyasztás, havi részfogyasztás menüpontokra kattintva találják meg.
  • Az MVM Next EnergiAppon a Részfogyasztás beállítása: korábbi mértékadó éves fogyasztás, havi részfogyasztás útvonalon érhető el.
GettyImages-155394514
Fotó: Lisa-Blue / Getty Images Hungary

E.ON-ügyfelek:

  • az E.ON online ügyfélszolgálat Beállítások/Számlázási és fizetési beállítások/Részszámla módosítás menüpontban találják meg.
  • E.ON mobilappon a Menü/Profil/Számlázás és fizetés/Részszámla: beállított havi aktuális mennyiség elérési úton olvashatják el éves fogyasztott mennyiségüket.

Mi vonatkozik azokra a többgenerációs családi házakra, ahol egy mérő méri a több külön lakás fogyasztását?

Az MVM válasza szerint az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként, azaz mérőnként jár. Ez azt jelenti, hogy a felhasználási helyen belüli lakások száma nem befolyásolja a kedvezményes mennyiséget. A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakások önálló mérőeszközt kapnak, és önálló felhasználási hellyé válnak, vagyis azzá szerződnek le.

További gyakori kérdéseket és válaszokat az MVM erre vonatkozó oldalán lehet elolvasni.

Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a számlát?

Az MVM válasza szerint a késedelmes fizetést továbbra is az eddigiek szerint fogják kezelni, abban a rezsit érintő módosítások után sem történik változás.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Az MVM az ügyfelet számlalevélben értesíti a fizetendő összegről, amelyet a számla fizetési határidejét szem előtt tartva kell rendezni. A késedelmes napok után késedelmi kamatot számolnak fel, ahogyan a fizetési értesítők kiküldése is felszámításra kerül. Ha valaki nem tudja befizetni a számláját, és tartozás áll fenn, kikapcsolási értesítő levelet kap, melyben tájékoztatják a hátralék összegéről, valamint annak pontos befizetési határidejéről.

Optimális esetben ez meg is történik, de ha mégsem sikerül, akkor a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 47.§. (7.) bekezdésben foglaltak szerint a fizetési határidő után 63 nappal élnek a kikapcsolás jogával. Jó tudni, hogy a kikapcsolást végző MVM-szakemberek nem fogadhatják el a tartozás összegét a helyszínen, és nem bírálhatják felül a kikapcsolás megalapozottságát.

Így lehet olcsóbb a rezsi

A hűtő tudatosabb használatával is csökkenthető a rezsi.

(Képek: Getty Images.)

Oszd meg ezt a cikket!