DAEO FMMost szól:

6 dolog, amire figyelni kell vérvétel előtt: nem jó, ha így vacsorázol a vizsgálatot megelőző este

Amennyiben konkrét panaszok gyötrik az embert, az okok felderítése érdekében olykor elengedhetetlen a laborvizsgálat. A bizonyos időközönkénti vérvétel azonban az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges. 

A vérvétel előtti készüléssel kapcsolatban azonban még ma is sok tévhit kering. Egyes tevékenységek a kapott eredményt is befolyásolhatják, így nem árt tájékozódni a procedúra előtti kívánt, illetve kerülendő tennivalókról. 

Készülés a vérvételre

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy az adott vizsgálattól függ, hogy hogyan kell készülni a vérvételre. Nem minden esetben szükséges például éhgyomorra érkezni, így érdemes az orvossal, illetve a laboratóriummal egyeztetni a kérdésben. A következő dolgokat többnyire ajánlott szem előtt tartanod, ha vérvétel előtt állsz. 

Így étkezz!

A legtöbb vérvétel általában éhgyomorra történik, ilyenkor a vizsgálatot megelőző körülbelül 10-12 órában már nem szabad enni, ugyanakkor a hosszas koplalás sem javasolt. Az utolsó étkezés tehát a vacsora, de az sem mindegy, hogy milyen. A szakemberek többnyire azt ajánlják, hogy ekkor már érdemes tartózkodni a nehezebb, zsíros, illetve fehérjében gazdag fogásoktól. 

Folyadékfogyasztás

Sokan úgy gondolják, hogy az éhgyomorral érkezés a folyadékfogyasztást is magában foglalja. Ez azonban nincs így, 1-2 pohár víz kifejezetten ajánlott a vizsgálat előtt. Ugyanakkor kerülendő a tea, a kávé, a tej, illetve az ízesített italok is. Az ivás azért fontos, mert dehidratáció esetén lassul a véráramlás, és összeesnek a vénák, így a mintavétel is nehezebbé válik.

Mozgás

A vizsgálatot megelőzően a megerőltető fizikai aktivitás, testmozgás vagy munkavégzés nem ajánlott, annak hatására ugyanis bizonyos, például az izomból származó anyagok nagyobb mennyiségben kerülhetnek a vérbe.

Alkohol, dohányzás

Az alkoholfogyasztás mindenképp kerülendő a vizsgálat előtt - többnyire már az azt megelőző 1-2 napon sem javasolják az italozást -, és jobb a dohányzást is a vérvétel utánra halasztani.

Pihenés

A stressz a vérkép egyes elemeinek szintjét befolyásolhatja, különösen igaz ez például a hormonvizsgálatokra. Éppen ezért érdemes kipihenten, kellő hosszúságú és minőségű éjszakai alvást követően érkezni.

Gyógyszerek

Amennyiben valaki gyógyszert szed, a legjobb, ha a kezelőorvosával egyeztet róla, hogy halassza-e a bevételét a vérvétel utánra, vagy sem. Egyes készítmények beszedésének időpontját nem szabad eltolni. A vérvétel során érdemes jelezni, ha az érintett személy véralvadásgátlót használ. Az esetlegesen alkalmazott vitaminokat és táplálékkiegészítőket ugyanakkor a vizsgálat után javasolt bevenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vérvételt ki jobban, ki nehezebben bírja, rosszullét és ájulás is előfordulhat. Ha tudod magadról, hogy azok közé tartozol, akiket megvisel, szólj a vizsgálatot végző szakembernek, hiszen a vér akár fekvő testhelyzetben is levehető a sérülések elkerülése érdekében. Amennyiben a mintavétel során eszméletvesztésre utaló jeleket tapasztalsz, szédülsz, távolabbról hallod a hangokat, zavaros a látásod, szintén jelezd, lehet, hogy meg kell szakítani a procedúrát.

Itt lehet megnézni az eredményeket és a felírt recepteket online

Az EESZT rendszere nagy segítséget jelenthet, ha valaki nem tudja telefonon elérni az egészségügyi intézményt a laborleletei ügyében, esetleg saját szemmel szeretne meggyőződni a korábbi vizsgálatok adatairól, a kiadott beutalókról, a felírt és kiváltott vagy kiváltásra váró receptekről.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Oszd meg ezt a cikket!