DAEO FMMost szól:

8 hormon, ami a zsír felhalmozódását fokozza, és 2, ami segíti a fogyást: az anyagcserét befolyásolják

Időről időre a túlsúllyal rendelkezők kemény edzésekbe, diétákba kezdenek, hogy megszabaduljanak a pluszkilóktól. Igen ám, viszont azok, akik valamilyen hormonzavarral küzdenek, sokszor nem érik el a kívánt hatást.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó endokrinológusa arról beszélt, hogy vajon milyen hormonok befolyásolják a testsúlyt, és hogy milyen módszereket lehet segítségül hívni a súlycsökkenés érdekében.

A hormonális hízás

A hormonok igen fontos anyagok a szervezet működése szempontjából, hiszen egyfajta kémiai hírvivőként szolgálnak. Szinte minden testi folyamatot befolyásolnak, beleértve az anyagcserét, az éhség- és a teltségérzetet. Mivel az étvágyat is befolyásolják, egyes hormonok jelentős szerepet játszanak a testsúly szabályozásában.

GettyImages-932171840

- Való igaz, a cukros, zsíros ételek és a túl nagy mennyiségek bevitele hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, csakúgy mint a fizikai aktivitás hiánya, ráadásul a genetika és bizonyos gyógyszerek is szerepet játszhatnak benne. Van azonban egy másik, gyakran figyelmen kívül hagyott oka a túlsúlynak vagy a fogyás nehézségeinek - ez pedig a hormonzavar, az endokrin rendszerben lévő egyensúlyhiány. Éppen ezért, ha valaki képtelen lefogyni, fontolja meg, hogy orvosi/dietetikusi segítséget kér, mivel könnyen lehet, hogy ilyen probléma áll a pluszkilók mögött - mondja az endokrinológus.

A fogyást befolyásoló hormonok

Számos hormon befolyásolhatja az anyagcserét, ami végső soron hatást gyakorol a hízási és fogyási képességre. Az inzulin például hozzájárul a glükóz, azaz a vércukor sejtekbe kerüléséhez üzemanyag vagy zsírtárolás céljából. Az alulműködő pajzsmirigy szintén befolyásolja az anyagcserét, csakúgy mint a túl sok kortizol, ami növelheti az étvágyat, és a hasi zsír felhalmozódását okozhatja.

További hormonok, amelyek befolyásolják a testsúlyt

  • Ösztrogén.
  • Tesztoszteron.
  • DHEA.
  • GH.
  • Ghrelin, ez az éhséghormon.
  • Kolecisztokinin, ez az emésztést, étvágyat befolyásolja.
GettyImages-500378891

Mit lehet tenni probléma esetén?

Amennyiben valakinél kiderül, hogy hormonzavar áll a túlsúlya hátterében, akkor az leggyakrabban gyógyszeresen kezelhető, az alapbetegségtől függően.

Sajnos azonban a legtöbb esetben ez nem elég - életmódváltásra is szükség van, hiszen megfelelő diéta és rendszeres mozgás nélkül egyedül a gyógyszeres terápia nem vezet gyors és tartós eredményre. Nagyon gyakori például manapság az inzulinrezisztencia, röviden IR, melynek során cukorbeteg-diétát kell tartania a betegnek - vagyis oda kell figyelnie a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő mennyiségére, azok napszaki elosztására, bizonyos ételek/italok kerülésére. 

Mindezeken kívül megfelelő stresszkezelés is elengedhetetlen a tartós súlycsökkenéshez, melynek több oka is van - egyrészt a stressz gyakran “stresszevéshez” vezet, ami pluszkalóriák bevitelét vonja maga után, másrészt tartós stressz hatására megnő a kortizolszint, ami testsúlynövekedést okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogyást elősegítő hormonok: leptin és adiponektin

Kutatók felfedezték, hogy két hormon is segíthet a fogyásban: a leptin és az adiponektin.

Az adiponektin egy zsírszövetben található hormon, és súlycsökkenést okozhat az anyagcsere fokozásával anélkül, hogy befolyásolná az étvágyat. A kutatók azt mondják, hogy a felfedezés által olyan kóros állapotok terápiáját lehet nagyban segíteni, mint az elhízás, és az olyan anyagcsere-rendellenességekét, mint például a cukorbetegség.

- A leptin a zsírsejtek által termelt hormon, és széles körben tanulmányozták az elmúlt években, melynek során kimutatták, hogy csökkenti az étvágyat, és fokozza az anyagcserét. A zsírsejtek attól függő mennyiségben termelik, hogy mennyire vannak feltöltve - vagyis ha telített, sok a leptin, és ilyenkor aktiválódnak a zsírbontó enzimek - mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

GettyImages-90262126

A baj azonban az, hogy a túlsúlyos embereknél kialakulhat úgynevezett leptinrezisztencia, vagyis ekkor nem működik úgy a folyamat, mint kellene, a zsírbontás nem indul meg, ráadásul az illető akkor is éhes, amikor már van elég energia és tápanyag a szervezetében. A rengeteg finomított, feldolgozott étel növeli a zsírsejtek és a leptin mennyiségét, ám egy idő után a szervezet ellenállóvá válik a leptinnel szemben, akárcsak inzulinrezisztencia esetén az inzulinnal szemben. Mivel az agy a leptinszint révén értesül a test zsírraktárainak állapotáról, a leptinrezisztencia következtében úgy érzékeli, hogy a szervezet éhezik, pedig valójában már túltelítettek a zsírsejtek.

A leptinrezisztenia kezelése

  • Finomított ételek kerülése.
  • Alacsony felszívódású szénhidrátok előnyben részesítése.
  • Minimum öt óra teljen el két étkezés között, ne feküdj le tele gyomorral!
  • Rendszeres mozgás.

A hirtelen hasi hízás 3 oka

A hormonális zavarok a testsúly alakulása mellett más egészségügyi problémákat is okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Oszd meg ezt a cikket!