Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti gírosznyárs alapanyagot gyártó üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután ellenőrei súlyos, emberi egészségre ártalmas hiányosságokat tártak fel.
A helyszínen uralkodó állapotok sokkolták a szakembereket: penész, rovartetemek és rágcsálóürülék között folyt a termelés, a fogyasztók mit sem sejtve ehették volna meg a fertőzött alapanyagokból készült ételeket.
A Nébih közleménye szerint a budapesti üzem ellenőrzése során olyan körülményekre derült fény, amelyek azonnali beavatkozást tettek szükségessé. Az épület több, külvilágra nyíló ajtaja nem volt rovarhálóval felszerelve, ráadásul nem is zártak résmentesen, szabad utat engedve a kártevőknek. A higiéniai rémálom ezzel még csak elkezdődött: a helyiségek padozata, falai és mennyezete borzasztó állapotú, szennyezett és repedezett volt, a festés pedig több helyen is pergett.
Gyomorforgató részletek: Penész, csikkek és egérürülék
Ami azonban igazán gyomorforgató, az a falakon és ajtókon több helyen is rászáradt, sőt, néhol már penészes húscafatok látványa volt. Az üzem padlózatán eldobott cigarettacsikkek és rovartetemek hevertek, a ládamosó berendezést pedig rágcsáló ürülék szennyezte. A bemutatott dokumentumok szerint a legutóbbi kártevőirtást csaknem egy éve végezték, ami magyarázatot adhat a súlyos fertőzöttségre.
A hiányosságok listája a végtelenbe nyúlt: az egyik munkaasztal átlyukadt műanyag lapja alatt évtizedesnek tűnő szennyeződés halmozódott fel. A mosogatómedence szintén tisztátalan volt, és ami még inkább felháborító, mosó-, tisztítószer egyáltalán nem volt kihelyezve. A higiénikus kézmosás feltételei az üzemben egyetlen helyen sem voltak biztosítva, és az egyetlen, elvileg forróvizes eszközfertőtlenítő sem volt használatban: víztelenül állt, hiányzott a késtartó rostélya, ráadásul maga a berendezés víztere is szennyezett volt.
Több tonna, nem nyomonkövethető hús semmisül meg
A súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. Ezen felül több mint 2,6 tonna, nem nyomonkövethető élelmiszert vontak ki a forgalomból, és hatósági zár alá helyezték azokat. A létesítmény csak a jogsértések teljes megszüntetése és egy ismételt, sikeres hatósági ellenőrzést követően folytathatja működését.
Nem ez volt az egyetlen eset: Pest vármegyében is lecsaptak a hatóságok
Nem ez volt az egyetlen bejelentés, ahol súlyos szabálytalanságokra derült fény. A Nébih szakemberei egy Pest vármegyei baromfihús-daraboló, gírosznyárs alapanyagot és kész gírosznyársat is előállító üzemben is intézkedni kényszerültek. Itt további 5,8 tonna, nem nyomonkövethető élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból. Ráadásul a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a foglalkoztatottak munkavégzését is, ugyanis egyetlen dolgozó sem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel!
Az esetek nem egyedülállóak; a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) már november elején bejelentette, hogy országszerte fokozott ellenőrzéseket indít a gíroszt áruló éttermekben és előállító egységekben. Indoklásuk szerint a korábbi vizsgálatok során is rendszeresen találtak kifogásolnivalót, ami most újabb, drámai példákkal igazolódott be. A hatóságok eltökéltek, hogy felveszik a harcot az élelmiszer-biztonsági kockázatokat jelentő, etikátlan gyakorlatokkal szemben, garantálva a fogyasztók biztonságát.
Forrás: telex.hu

