DAEO FMMost szól:

A CIA megölte az al-Káida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház erkélyéről elmondott beszédében.

„Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé”

– fogalmazott Biden, hozzátéve: reméli, a művelet „némi megnyugvást ad” a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai családtagjainak és barátainak. Az elnök egyúttal óva intett „mindenkit az egész világon, aki ártani akar az Egyesült Államoknak”, hogy országa résen van, és kész megvédeni állampolgárait.

 Jim Watson / AFP / MTI
Fotó: Jim Watson / AFP / MTI

A bejelentést megelőzően a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű al-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros (9,7 milliárd forint) jutalmat ajánlott fel annak, aki a terrorista vezető nyomára vezet.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt állította, hogy a támadást Afganisztán fővárosában, Kabulban hajtotta végre a CIA még vasárnap.

Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője még magyar idő szerint éjjel megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte. Az nem derült ki a közleményből, hogy al-Zavahiri valóban ott tartózkodott, illetve meghalt-e. Ha igen, az felveti a kérdést, hogy a tálibok a 2021. augusztusi hatalomátvételük után menedéket nyújtottak-e a terrorszervezet vezetőjének.

Oszd meg ezt a cikket!