DAEO FMMost szól:

A Figyelő Soros-listája hamis, szükségtelen és félelemkeltő volt a bíróság szerint

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kimondta, hogy „hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő” is volt a Soros-lista, melyet a 2018-as választások után az azóta megszűnt Figyelő tett közzé. Több száz, általuk hazaáruló zsoldosnak nevezett személyt listáztak a lapban. Korábbi két pernyertes után ezúttal 34 személynek adott igazat a bíróság. A lista ellen rengeteg magyar és külföldi szervezet, intézmény és személy tiltakozott.

Az ítélet szerint, mely egyelőre nem jogerős, a Figyelő online felületén kell majd közzétenni a jogsértést megállapító ítéletet és egyúttal a bocsánatkérést a lista szereplői felé. Emellett a lapot kiadó Mediaworksnek 500 ezer forintos sérelemdíjat kell fizetnie a nem közszereplőnek számító listázottaknak, a közszereplőknek pedig 200 ezer forintot a jó hírnévhez való joguk megsértése miatt.

A bíróság indoklása szerint a Figyelő tényállítása jogalap nélküli volt, és azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek. A név szerinti listázással személyükben támadták az azon szereplőket. Emellett a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta. Attól, hogy valaki egy adott szervezetnél dolgozik, „még nem állítható róla, hogy a nemzet ellensége”. A bíróság eltiltotta az alperest a további jogsértéstől is. (Hvg.hu)

Oszd meg ezt a cikket!