DAEO FMMost szól:

A levegőből készült vegán húspótlék a legbizarrabb dolgok egyike

Gluténmentes és tápláló a legfenntarthatóbb hús, aminek állítólag még íze is van, pedig levegőből készült.

Meglehetősen egyedi módját választotta a húspótló termékek előállításának az Air Protein: szó szerint a levegőt alakítja át proteinné, metángáz-kibocsátás, erdőirtás és káros mezőgazdasági tevékenységek nélkül. A cég azt állítja, olyan alternatívát kínál, ami megszünteti a kompromisszumokat „íz, táplálkozás és klímafenyegetés között”.

Hal a levegőből!

Az innováció a 70-es évek űrprogramjaival kezdődött, amikor a tudósok elkezdték tanulmányozni, hogyan alakíthatják át a levegőben lévő elemeket fehérjeoldatokká az asztronauták számára. Két kutató, Dr. Lisa Dyson és Dr. John Reed átvizsgálta az eredeti kutatásokat, majd csapatot szervezett és tökéletesítette azokat.

Az Air Protein szerint az eljárás nem is igazi újdonság, mert „régóta tudjuk, hogy a levegőben lévő összetevők élelemmé alakíthatók.

Gondoljunk csak a sör erjedési folyamatára, a kenyérben lévő élesztőre vagy a joghurtkészítés folyamatára.”

A kaliforniai startup csirke, lazac, marhahús ízű póthúst is előállít, ezeknek az íze, illata és textúrája is remekül idézi az eredetit, ráadásul sokkal gyorsabban előállítható, mint a hagyományos hústermeléssel. Tehát ha jól működik, javíthatja az élelmiszerbiztonságot is, és jó azoknak, akik a maguk részéről felhagynának a húsfogyasztással.

Állítják továbbá, hogy az Air Protein karbonnegatív, mert a levegőben eleve meglévőt használja fel, és a teljes gyártási folyamat „nulla vagy minimális emisszióval” jár. A levegő mellett vizet és megújuló energiát használnak, és a levegőben lévő elemek órák alatt fehérjévé egyesülnek. Ezen a ponton a fehérjét összegyűjtik, tisztítják és lisztszerű anyaggá szárítják, végül az „Air Protein lisztet egy receptben összetevőként használjuk fel a húsok textúrájának és ízének kialakítására”.

Szóval a termékben nemhogy állatok nincsenek, de szója, hormonok, növényvédő szerek, gyomirtók és GMO-k sem.

A cég az Air Chicken termékét már 2023-ban piacra dobná, és úgy számol, a következő években dollármilliárdokban mérhető profitot termel majd a „jövő húsa”.

Korábban a finn Solar Food cég is kísérletezett hasonló technológiával, szintén az űrprogramok egykori kutatásaira támaszkodva.

(Forrás, fotók: Air Protein)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!