DAEO FMMost szól:

A szülinapos Alonsóval hangoltunk a Magyar Nagydíjra

Na jó, Oconnal azért többet beszélgettünk csütörtök este, majd az Alpine csapat vendégeként szétnéztünk a motorhome-ban is.

Fernando Alonso nyugodt volt, kiegyensúlyozott és közvetlen: mosolyogva köszönte meg, amikor boldog születésnapot (41) kívántunk neki, kicsit korán, egy nappal előre. Egy maroknyi újságíróval az Alpine csapat meghívására mentünk ki a Hungaroringre csütörtök délután. Sokkal többet nem is barátkoztunk Alonsóval, ellenben előtte szétnézhettünk kicsit a bokszutca mögötti kamionvárosban, és beszélgethettünk a kétszeres világbajnok spanyol pilóta csapattársával, a tavalyi Magyar Nagydíjat megnyerő Esteban Oconnal. Nem mellesleg Alonso és Ocon itt szerezte meg az első futamgyőzelmét (ahogy Damon Hill, Jenson Button és Heikki Kovalainen is).

A motorhome meglepően nyugis volt csütörtökön: már mindent összeraktak a Franciaországból éppen ideérkezett csapatok, de még nyoma sem volt a verseny izgalmának. Egy-két pilóta sétálgatott lassú tempóban, szerelők, mérnökök, mindenféle csapattagok bukkantak fel, a visszavonulását éppen bejelentő Sebastian Vettel egy német kollégának nyilatkozott. És persze megnézhettük, melyik csapat milyen mobilépítménnyel reprezentálja magát.

A 25 éves Ocon hasonlóan relaxált volt, mint Alonso: fogta a kulacsát, leült beszélgetni, és úgy belefeledkezett a rövid kis megbeszélésbe, hogy ott is felejtette azt. A kettő között aztán szóba került a tavalyi győzelme, ami nemcsak az első GP-siker miatt volt különleges számára, hanem mert egész Franciaország szurkolt érte.

Tavaly a csapat szervezett neki egy külön kis ünnepséget a futamgyőzelem után, de ettől függetlenül is szereti Budapestet, a várost és a pályát is. A Hungaroring „nemcsak a győzelmem miatt az egyik kedvenc pályám, már korábban is az volt.” Bár az előrejelzések hasonló időjárást mutatnak most is, Ocon realista marad, nem elég gyorsak még, persze ha adódik egy esély, azt megragadja majd. Ha mondjuk valaki megint letarolja az élmezőnyt a rajt után.

Tavaly Vettel és Lewis Hamilton állt mellette a dobogón,

„együtt tizenegy vb-címünk volt”

viccelődik a vb-győzelmek elosztásán, amiben azért Hamilton (7) és Vettel (4) többet vállalt. Vettelt akkor utólag kizárták, mert a kocsijában a megengedettnél kevesebb üzemanyag maradt, most meg éppen a Hungaroringen jelentette be, hogy visszavonul a szezon végén. „Szomorú nap ez a Forma–1-nek, Seb mindannyiunkat képviselt, felemelte a hangját a pilóták érdekéért, ha úgy érezte, meg kell védeni bennünket, és valódi példaképe lehetett a fiataloknak.”

Vettel mintha megkönnyebbült volna a bejelentése után, de lehet, hogy csak mi láttuk így - Fotó: Getty

Ocon jelenleg nyolcadik a pontversenyben 56 ponttal (Alonso 10. 37-tel). A kérdésre, hogy ki a legjobb barátja a mezőnyben és kit az, akit inkább kerül, nevetve mondja:

Fernandót próbálom elkerülni, bármi áron!

Lance Stroll-lal és Mick Schumacherrel találkozik a pályán kívül is, buliznak is, és minőségi időt is töltenek együtt. Ocon és a vb-címvédő Max Verstappen gyerekkoruk óta ismerik egymást. Az Alpine-pilóta szerint Verstappen jelenleg „nagyon agreszív, amikor kell, máskor viszont nyugodt marad, amikor csak annyit tehet, hogy behúzza a pontokat. Tökéletes egyensúlyban van, ezért dominálhat ennyire.”

Végül bekukkanthattunk a csapat bokszába is, ami naplementekor a helyszín funkciójához képest irreális nyugalmat árasztott. Még a szezont jórészt a csapattal végigutazó személyzet tagjai is nyugiban, széles mosollyal tettek-vettek a naplementében. Futam előtti csend honolt a garázsban, meg a Hungaroringen.

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!