DAEO FMMost szól:

A test egyik legtitokzatosabb reakciója: mitől és hogyan fut végig a hideg az ember tagjain?

A szőrszálak szemlátomást az égnek merednek, közben milliónyi dudor rajzolódik ki a bőrön, és mintha apró tűkkel simítanák végig azt. Különös, kellemes érzés.

Mindenkivel volt már olyan, hogy a hűs tóból kilépve megborzongott, vagy hogy filmnézés közben végigfutott a hideg a bőrén: az érdekes jelenséget a köznyelv a bőrfelület kinézete alapján libabőrnek hívja, ám az a legtöbb ember számára rejtély, hogy mi és miért történik közben. A tudomány számára azonban a jelenség nem ismeretlen.

A libabőr oka

A libabőr fizikai háttere biológiailag világos. A bőr alatt több ezer apró izom található, amelyeket latinul arrector pilinek neveznek. A test minden szőrszálához egy kapcsolódik. Az ezek köré fonódó idegek elektromos jeleket továbbítanak, amelyek, úgymond, megmondják az izmoknak, mikor kell összehúzódniuk. Amikor jelet kapnak, az izmok felemelik a hozzá tartozó szőrszálakat, és libabőr alakul ki.

A libabőr nem szolgál konkrét, egyértelmű célt az embereknél, de a képesség, hogy tudunk libabőrösek lenni, a hosszabb szőrű emlős őseinktől származik. Erről 2014-ben a Folia Primatologica folyóiratban lehetett olvasni. A képesség egyébként a madarakban és a hüllőkben is megvan, de azok természetesen a tollukat, illetve pikkelyeiket tudják felborzolni.

Ami az állatokat illeti, ez a mechanizmus többféle funkciót lát el. Egyfelől védekezőt: a felágaskodó szőr, toll vagy pikkelyek vastagabb réteget képeznek, ezzel pedig az állatok hatékonyabban védekezhetnek a külső hatások ellen. Másfelől szerepe az is, hogy az felborzolt tollú vagy szőrű élőlény az ellensége szemében nagyobbnak, veszedelmesebbnek tűnjön. Az emberek esetében azonban annyira vékonyka, jelentéktelen szőrrétegről beszélünk, hogy esetükben ezek közül egyik funkció sem érvényesül. Legalábbis ma: az ősi elődeink valamikor hasznosítani tudták ezt a képességet, és mi az ő hagyatékukat hordozzuk magunkon.

- Az emberek számára a libabőr nem jelent védelmi funkciót. Megannyi olyan tulajdonság van, amellyel mai formájukban már nem tudnak mit kezdeni, csak egy örökség az elődöktől - mondja Amy Paller, a Northwestern Egyetem orvostudományi karának kutatója.

Thomas Schubert, az Oslói Egyetem pszichológusa szerint a libabőr az ember esetében tulajdonképpen annak a jele, hogy az idegrendszer valaminek a hatására felfokozott állapotba kerül. Hiszen gondoljuk csak végig: az ember nemcsak akkor lesz libabőrös, ha fázik vagy megijed, hanem akkor is, amikor erős érzelmeket él meg, például egy megható filmet néz, vagy egy szívig hatoló verset olvas. Érdekes, hogy az ember esetében kiszélesedett, új irányt vett ez a különleges, ősi gyökerekig nyúló testi reakció.

Hogyan hat a kutyatartás a szervezetre?

A következő cikkben arról olvashatsz, hogyan hat akár rád is gazdiként, hogy kutyát tartasz. Érdekes az élettani hatása.

(Képek: Getty Images.)

Oszd meg ezt a cikket!