DAEO FMMost szól:

Aggasztó adatot közölt a WWF: ez a fontos dátum idén még korábbra tolódott

Idén is korábbra tolódott a túlfogyasztás napja, derült ki a WWF természetvédelmi szervezet közleményéből. A szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy az emberiség csak akkor boldogulhat, ha sokszor mértéktelen fogyasztását valóban csökkenti.

Ehhez az emberek nagymértékben hozzájárulhatnak a személyes döntéseikkel, mint például az élelmiszer-pazarlás csökkentésével vagy a húsfogyasztás mérséklésével. 

Július 28. a túlfogyasztás világnapja 2022-ben

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása idén július 28-án lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni, írja a közlemény. Ez a dátum az adatok szerint évről évre korábban jön el, 2018-ban például augusztusra esett, míg 1970-ben december 23-ára. A hetvenes években tehát még sokkal fenntarthatóbban élt az emberiség, mint ötven évvel később, napjainkban. 

GettyImages-1309218885
Fotó: Oscar Wong / Getty Images Hungary

A hazai adatok még aggasztóbbak, hiszen Magyarországon már május 30-án elérkezett a túlfogyasztás napja. Ha mindenki úgy élne, mint mi, öt hónap alatt éltük volna fel a Föld éves erőforrásait, derül ki a közleményből. 

A WWF úgy véli, hogy a háború, a járvány és a gazdasági krízis együttesének köszönhetően az emberiségnek felelősebben kell bánni az erőforrásaival és a tartalékaival, hiszen a következmények már érezhetők az emberek pénztárcáján is. Bár a körülmények nem túl jók, fontosak az életmódot érintő, fenntartható egyéni döntések, melyekből az emberek éppúgy profitálhatnak, mint a környezet. 

Bár a WWF elismeri, hogy e területen a legnagyobb felelősség a kormányoké és a vállalatoké, mégis arra hívják fel a figyelmet, hogy magánszemélyek is sokat tehetnek azért, hogy az ember és a természet harmóniában élhessenek egymással, miközben a saját életüket is jobbá teszik. Ez a szervezet missziója nemcsak a hazánkban, hanem nemzetközi szinten is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a WWF javaslatai a helyzet javítására:

  • Mérsékelt húsfogyasztás és több növényi alapú étel fogyasztása. Az is fontos, hogy lehetőleg helyi, szezonális és kistermelői alapanyagokat válasszanak az emberek. 
  • A hulladék, azon belül az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Az embereknek figyelni kell rá, hogy mindig csak annyi ételt vegyenek és készítsenek el, amennyit el is fogyasztanak, vagy ha mégsem így tesznek, érdemes különböző tartósítási technikákat (szárítás, befőzés, fagyasztás, fermentálás) használniuk.
  • Az élelmiszer-fogyasztás fenntarthatóbbá tételében segíthet a WWF Magyarország hazai adatokra épülő mobilalkalmazása, a WWF Léptem, amely segít kiszámolni az ember ökológiai lábnyomát, és konkrét tippekkel, kihívásokkal segít csökkenteni azt. 

A szervezet emellett a napokban útjára indítja a "Jó neked, jó a bolygónak” szemléletformáló kampányát a bolygóért, a fenntartható életmódért és az egészségesebb életért.

Javul az emésztés, és csökken a rák kockázata is: ezért tarts hetente húsmentes napot

Ha elgondolkodtál már azon, hogy lépéseket tegyél a fenntarthatóbb, egészséges életmód és a húsmentes étrend felé, akkor feltételezhetően elolvastál már több tucatnyi cikket a témában. Mi most arról az oldalról szeretnénk megközelíteni ezt a témát, hogy neked miért jó, ha a fenntartható és tudatos fogyasztást választod.

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!