DAEO FMMost szól:

Állítólag Indiában azért veszik az ízesített kotont, hogy betépjenek tőle

A CNN-News 18 egy igen érdekes hírt közölt a világ második legnépesebb országából: Durgapur városának boltjaiban a fiatalok elkezdték felvásárolni az ízesítettkoton-készleteket.

Ez mondjuk még nem lenne ok az ijedtségre, hiszen egy fiatalnak lehet néhány igen nyomós oka arra, hogy telepakolja a bevásárlókocsiját óvszerrel. (Például kitört a durgapuri vízbombaháború, hogy mást ne mondjunk.) Ezúttal azonban kicsit más a helyzet.

Egy bolttulajdonos adta le a drótot a sajtónak, hogy a pénztárnál megérdeklődte az egyik kamaszkorú vásárlójától, miért viszik úgy a kortársai a gumióvszert, mintha nem lenne holnap, a kérdésére pedig azt a választ kapta, hogy

a tinédzserek az ízesített kotont arra használják, hogy beálljanak tőle.

A megvásárolt terméket ugyanis otthon kibontják, azokat alaposan kifőzik, majd az így létrejött löttyöt felhörpintve állítólag keményen be lehet tépni. A Vice egy kicsit utánajárt a dolognak és a magazinnak nyilatkozó szakértő szerint valóban lehetséges, hogy a kotonfőzet tényleg elrepíti az embert.

Ennél azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy a dolog megéri-e a felhasználónak.

A gumióvszer gyártása során ugyanis poliuretánt használnak, ami az eszköz tartósságát és nyúlékonyságát garantálja. Ehhez poliizoprént használnak fel, mely a gumi egyik fő alkotóeleme, illetve glicerint, hogy különböző ízeket kölcsönözzenek a terméknek. Ezek közül jelen történet szempontjából a poliuretán a legfontosabb, ami a szakértő szerint a forralás, majd az azt követő áztatás során egyfajta alkohollá, etilénglikollá bomlik le.

Bár ezt kísérleti úton még nem bizonyították, a szakértő elmondta, hogy a kotonvíz elméletileg valóban alkalmas arra, hogy beálljon tőle az ember, de ennek kipróbálását senkinek nem ajánlaná. A cucc fiziológiai hatása ugyanis legalább annyira egészséges, mint a különböző szerves oldószerek gőzének belélegzése, azaz közismertebb nevén a szipuzás. Az így fellépő eufória és hallucinációk ugyan fennmaradnak néhány percig, de hosszútávon ez szörnyű árat követel.

A használónak a fogyasztás miatt több fontos szerve is károsodik, úgymint az agy a vese, a máj és a tüdő, arról nem is beszélve, hogy a túladagolás görcsrohamhoz, kómához vagy akár halálhoz is vezethet.

Mielőtt azonban azt vizionálnánk, hogy Indiában hamarosan kotonvíztől beállt tinizombik árasztják el az utcákat, érdemes azért azt is megjegyezni, hogy a CNN által közreadott sztori forrása egyetlen boltos. Így még az is lehet, hogy csak néhány kíváncsi tini állt neki a kotyvasztásnak, majd amikor rájöttek, hogy sört szerezni még mindig olcsóbb, ráadásul a fogyasztás élvezeti értéke is jelentősen jobb, leálltak ezzel a hülyeséggel egy életre.

(forrás: Gizmodo, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!