DAEO FMMost szól:

Alonsóval pótolja Vettelt az Aston Martin, óriási meglepetés az F1-pilótapiacon

Nem kis meglepetéssel indította a Forma–1 nyári szünetét az Aston Martin: azok után, hogy csütörtökön kiderült, a csapat veterán pilótája, Sebastian Vettel a szezon végén visszavonul, már be is jelentették az utódját a kétszeres világbajnok Fernando Alonso személyében. Az Aston Martin rövid közleménye szerint a 41 éves spanyol több évre ír alá hozzájuk.

„Senki sem mutat jobb jövőképet és abszolút elkötelezettséget a győzelem iránt ma a Forma–1-ben, és ez igazán izgalmas lehetőséget jelent számomra” – mondta a váltásról Alonso, aki vasárnap, a hungaroringi Magyar Nagydíj után épp arról beszélt, hogy mire legközelebb a sajtó elé áll a Belga Nagydíjon, már biztosan eldől a jövője.

 Lisa Leutner / Reuters
Fotó: Lisa Leutner / Reuters

Jelen állás szerint Alonso szempontjából visszalépés lesz az Alpine-tól az Aston Martinhoz igazolás, ugyanis jelenlegi csapata, az Alpine 95 ponttal 4. a világbajnoki pontversenyben, négypontos előnyt őrizve a szintén a negyedik helyre pályázó McLaren előtt, miközben az Aston Martin jelenleg 20 ponttal a kilencedik, utolsó előtti helyen áll. Amíg az Alpine legjobb idei eredménye két ötödik hely, addig az Aston Martin csak egy hatodik helyet tud felmutatni, leginkább 9-10. helyekkel gyűjtötték a pontokat.

Alonso távozása komolyabb hatással lehet a pilótapiacra, a helyére a Renault nagy tehetségét, a Forma–2-ben jelenleg második helyen álló 18 éves francia Théo Pourchaire-t emlegetik. Alonso megüresedő helye mellett több nagyobb kérdőjel is van még a 2023-as szezonra, hiszen az idény végén elég sok pilóta szerződése lejár:

  • az AlphaTaurinál mind Pierre Gasly, mind Cunoda Juki 2022 végéig bír szerződéssel,
  • a Williamsnél Nicholas Latifi és Alex Albon is szabaddá válik papíron, igaz, a Hungaroringen elkotyogta a Williams csapatfőnöke, hogy Albon jövőre is náluk marad,
  • az Alfa Romeo egy évre szerződtette az újonc Csou Kuan-jüt, de a meggyőző teljesítménye alapján szinte biztos, hogy hosszabbítanak vele,
  • és szintén lejár az idény végén Mick Schumacher mostani szerződése a Haasszal.
Oszd meg ezt a cikket!