DAEO FMMost szól:

Árpi bácsi hiába ismételgette évekig, hogy nem akarta megölni fiát, majd egy nyári napon hirtelen kiengedték

Az abdai 80 éves S. Árpád négy éve könnyek között könyörög a bíróságoknak, higgyék el, hogy nem akarta megölni egyetlen fiát, aki részegen rátámadt. Nem hitték. Jövő februárig tartott volna a börtönbüntetése, de váratlan fordulat történt: a Kúria hazaengedte. Most egészen úgy fest, hogy hisznek neki.

Abda egy 3200 lelket számláló község Győr mellett, neve sokaknak az irodalomóráról ismerős, mert a község határában ölték meg a költőt, Radnóti Miklóst. Ám az országos bűnügyi hírekbe négy éve azért került be a falu neve, mert egy 76 éves férfi hasba szúrta 51 éves fiát, miután a fia rátámadt. Az ősz embert őrizetbe vették, majd lábán nyomkövetővel otthon volt bűnügyi felügyelet alatt, és megengedték neki, hogy hetente kimenjen fia sírjához.

 Laczó Balázs / Telex
"Azóta se éjjelem, se nappalom" – mondta a Győri Törvényszéken 2020 őszén a 76 éves férfi – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Közelebbről nézve egyre árnyaltabbá vált a kép, a bíróság végkövetkeztetése azonban nem változott: a szúrás irányát és erejét látva Árpi bácsi emberölést követett el, ezért első fokon 6 és fél évre, majd a Győri Ítélőtáblán 5 évre ítélték. Az emberölés büntetési tételkeretéhez mérten enyhe büntetés természetesen mutatja, hogy a körülményéket figyelembe vették, de a minősítés maradt, és Árpi bácsi tavaly februárban bevonult a börtönbe.

Azt mondogatta a bíróságon – hangosan, mert a fülében lévő készülékkel együtt is alig hallott – nem tudja, ha bekerül, mi lesz az állataival.

Siessenek, mert nagyon vérzik a fiam!

Szoros kapcsolat fűzte az apát 51 éves fiához, együtt laktak, a bácsi felesége 2016-ban meghalt. S. Árpád valaha edző volt, fia az ő keze alatt focizott, maga mellé vette fuvarozónak is, együtt vitték a céget. A két ember összeszólalkozott 2018 októberében, a fiatalabb részeg és durva volt. Megszorította a jóval gyengébb apa kézfejét, az öregember kétségbeesetten hívta a lányát, csillapítsa le a testvért. De fia később a konyhába is utánament hőzöngve, ahol a bácsi kenyeret szelt a vacsorához. Ekkor döfött a konyhakéssel, a penge pedig a fia hasát érte, összeesett.

A kés felülről lefelé haladt, a mellkas és a has közötti részen behatolva fontos szerveket ért, és a felvágta a verőeret. S. Árpád mentőt hívott, de a műtétek ellenére a fia másnap meghalt.

A tárgyalóteremben mindig drámai az a pillanat, amikor a mentőkkel folytatott telefonbeszélgetést lejátssza a bíróság. „Megszúrtam a fiamat” – hangzott Árpi bácsi kétségbeesett hangja a Győri Törvényszéken. Hallható volt, hogy ennél a mondatnál még nem sírt, csak a telefonbeszélgetés közben szembesült azzal, hogy mennyi vért veszít a földön fekvő áldozat. A végén zokogott: „Jaj, siessenek, mert nagyon vérzik. Eszméleténél van.” A diszpécser segítségével a törölközőt a sebre szorította. Kisietett, szélesre tárta a kertkaput a mentőknek, elzárta a kutyát.

Tavaly januárban ítélték el jogerősen, feles kedvezménnyel 2023 februárjában szabadult volna, de idén olyan dolog történt, amilyenről jogászok is ritkán hallanak.

Nagyon sokáig csend volt, aztán kaptam egy végzést

Az előzmény ugyanis, hogy Árpi bácsi húga egy győri ügyvédhez fordult, akivel kapcsolatban apró adalék, hogy nem más, mint az a volt bíró, dr. Németh Miklós, aki 2019-ben a vörösiszapper vádlottjait ítélte el Győrben. Nem sokkal azután elhagyta a bírói pályát, az okokról nem kíván beszélni.

Dr. Németh Miklós úgy látta: van értelme a bácsi felülvizsgálati kérelmének, mert szerinte a törvényszék ítélete törvénysértő módon hagyta figyelmen kívül a tényállásban is szereplő körülményeket, mindazt, ami a szúrás előtt, közben és utána történt. Hogy például az apa 176 centis, fia 198 centméteres volt. A késre, a szúrás irányára és erejére alapította a tanács az ítéletet, elfogadva közben azt, hogy a kés már előbb ott volt a bácsi kezében és valóban kenyeret szelt vele.

 police.hu
A 20 centis pengéjű kés képét a rendőrség tette közzé 2018 októberében – Kép: police.hu

„Számomra nyilvánvaló, hogy a végzetes szúrásnál a tudata egyáltalán nem terjedt ki arra, hogy a fia meghalhat, ülőhelyzetből a rátámadó sértett hasa felé döfött egyet. A hasszúrások ritkán halálosak – mondja dr. Németh Miklós, aki először kegyelmi kérvény írt a köztársasági elnöki elnöknek, majd három hónappal később felülvizsgálati kérelmet a Kúriának.

”Befagyott a dolog, úgy tűnt, hiába várunk, erre egy évvel később, most júliusban kaptam egy végzést: a Kúria félbeszakította a szabadságvesztés végrehajtását, Árpi bácsit kiengedték. Néhány napja pedig a Kúria nem nyilvános ülésen határozott arról, hogy hatályon kívül helyezik a két ítéletet és kezdődik minden elölről. Az indoklást hiányosnak tartották, és a megismételt eljárásban alaposabban meg kell vizsgálni a törvényszéknek a minősítést: történhetett-e jogos vagy akár vélt jogos védelemből, esetleg szóba jöhet-e az erős felindulásból elkövetett emberölés vagy a halált okozó testi sértés" – mondja az ügyvéd.

A börtönben jól bántak vele

A bácsit egész életében marni fogja az önvád, őszintén szerette a fiát. De számára nem a büntetés kérdése a legfontosabb, hanem hogy elhiggyék neki: nem akart ölni.

Az ügyvédtől úgy tudjuk, az elítéltet a börtönben az őrök is, a rabok is „Árpi bácsizták”, nem kellett attól tartania, hogy bárki kezet emel rá. A váratlanul jött kúriai végzést látva a jogi képviselő felhívta a bácsi húgát azzal, hogy van egy jó híre, és az asszony már sírt is a telefonban. Abdáról Tökölre utazott bátyjáért, akit miután szabadult, nem hagytak ott a bv-sek az utcán a 30 fok feletti kánikulában, leültették az előtérben – érzékelteti a különös bánásmódot dr. Németh Miklós.

Az idős vádlott már tárgyalások során is le volt gyengülve, lélekben arra készült, hogy nem kerül ki élve. A rácsok mögött állapota tovább romlott és tavaly majdnem végzett vele a Covid. De most már nyár óta is sokat visszanyert erejéből; amikor például az ügyvéd legutóbb nála járt, az utcáról hordta be egyedül a neki hozott több köbméternyi fát.

Állatai megmaradtak, másfél évig egy hölgyismerőse vigyázott rájuk. Reméli, hogy megéri a per végét, számára becsületbeli ügy és magának nem bocsát meg soha.

Oszd meg ezt a cikket!