DAEO FMMost szól:

Augusztustól már csak lebomló zacskót árulnak a Spar-üzletekben

Augusztustól országszerte már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain, az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből – írja a Portfolio.hu.

Négy héten át 2022 áprilisában kilenc tatabányai áruházban tesztelték az elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat.

 Spar
Forrás: Spar

A próbaüzem után 2022. augusztus 1-től országszerte, a Spar hálózatának valamennyi üzletében áttértek a biológiailag lebomló, újra felhasználható, 15 forintért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken. Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés során a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak-e.

A korábbi, 7 mikronos rollbag-ből a vevők évente átlagosan 250 millió darabot használtak fel, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát. Az átállással ennyivel csökken a műanyag-felhasználás mértéke – olvasható a cikkben.

Az új tasak anyaga rugalmasabb, így nagyobb súlyok esetén is ellenálló. A termék – szemben a hagyományos változattal – biológiailag lebomló, házilag komposztálható,

így a használat után mehet a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba. Az újfajta zacskók nedvszívóképessége erősebb, mint hagyományosaké, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad. A pékáru-osztályokon a korábbi tisztán műanyag zacskókat már korábban felváltották a papíralapú csomagolóeszközök.

Oszd meg ezt a cikket!