DAEO FMMost szól:

Azt tudtad, hogy nem is azért korog a gyomrod, mert éhes vagy?

Ha korog a gyomrod, akkor éhes vagy. Ez van a köztudatban. Valójában azonban testünk ezzel a (visszafoghatatlan) hanggal nem azt üzeni, hogy enni kéne – persze azért egy kicsit ehhez van is köze.

Az emésztőrendszerünk lényében egy hosszú cső, amiben a táplálék szépen végighalad, de nem a gravitációnak köszönhetően, hanem az úgynevezett perisztaltika, azaz az emésztőcsatornánkat körülölelő izmok mozgása révén – a gyomorban percenként 3, míg a vékonybélben 12 összehúzódás történik. Ezek a perisztaltikus mozgások teszik azt is lehetővé, hogy a gyomorba jutott megrágott étel összekeveredjen a táplálék hasznosulását és felszívódását segítő emésztőenzimekkel és a gyomorsavval, mielőtt a táplálék a bélcsatornába kerülne.

A korgó-morgó hang pedig annak köszönhető, hogy amikor eszünk, az étel mellett levegőt is nyelünk, vagy az emésztés folyamata során lég- és/vagy különféle gázbuborékok keletkeznek, amik mozgása, préselődése pedig ilyen zajjal jár.

Ez a korgó-morgó hang szinte mindig jelen van, de a teli gyomor jobban hangszigetel, mint egy ürességtől kongó – merthogy akkor is dolgozik a gyomor, ha nincs mit megemészteni, csak ebben az esetben az ott termelődő nedveket és a bennrekedt levegőt mozgatja –, vagyis az emésztés folyamata akusztikailag sokkal észrevehetőbb, ha éhes vagy. Tehát végül is akár úgyis felfoghatjuk, hogy szervezetünk így jelez, hogy ennünk kéne.

Hogy elkerüld ezt a – szerintem a fingáshoz képest egyáltalán nem kellemetlen – hangot, érdemes arra figyelni, hogy soha ne ürüljön ki teljesen a gyomrod. Ez persze nem azt jelenti, hogy 0-24-ben enned kéne, inkább törekedj arra, hogy többször egyél keveset, így folyamatosan van valami a gyomrodban, vagy a főétkezések közé iktass be valami egészséges nasit – például friss zöldségeket vagy gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú joghurtot, fehérjeszeletet.

Ugyanakkor a gyakori gyomorkorgás mást is jelezhet, például ételérzékenység vagy irritábilisbél-szindróma (IBS) is állhat a hátterében, ezért ha viszonylag sűrűn fordul elő veled, érdemes felkeresni egy szakembert.

(Forrás: Scientific American, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!