DAEO FMMost szól:

Bármerre nézel, csillagokat látsz Magyarországon

Elkezdődött az Egy hét a csillagok alatt programsorozat, augusztus 14-ig több mint 80 helyszínen láthatsz csillagászati bemutatókat szerte az országban.

Az asztroturizmus legnagyobb hazai eseményét harmadszor rendezik meg az augusztusi csillaghullás időszakában, hogy minél többen ismerjék meg az éjszakai égbolt csodáit. Elég jó hatásfokkal teljesül a cél:

idén minden eddiginél több program közül választhatsz, tíz nap alatt mintegy 180 programot hirdettek meg a csatlakozó amatőr és hivatásos csillagászok országszerte 85 helyszínen – fényszennyeződéstől távol és egy-egy nyüzsgő város járdáján egyaránt.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn.

Az eseménysorozathoz a nagy csillagvizsgálók is csatlakoztak: a Bükki Csillagda, a Pannon Csillagda és a Svábhegyi Csillagvizsgáló is. Ezen kívül idén is csatlakozott a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, illetve a SkyGrót Csillagász Társaság, és a határon túl is lesznek programok a Csallóközi Észlelők Baráti Társaságának szervezésében.

Augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik az égi jelenségek megfigyelésére: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

A helyszínekről és a programokról az esemény Facebook-oldalán, valamint az MCSE honlapján és ezen az interaktiv térképen találsz több infót.

Tavaly már tízezren vettek részt

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat. Tavaly a rendezvényen országszerte csaknem tízezren vettek részt.

A program támogatói a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Budapesti Távcső Centrum. Az esemény a tudomány eredményeinek népszerűsítésére kiírt NKFIH Mecenatúra pályázat keretében valósul meg.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!