DAEO FMMost szól:

Döntőbe jutott munkatársunk Fortepan-kötete Európa legfontosabb fotófesztiválján

Döntős lett az arles-i fotófesztiválon a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet, amelynek művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a Telex állandó szerzője volt. A Rencontres d'Arles Európa legrangosabb fotófesztiváljának számít, munkatársunk 333 fotót bemutató, 690 oldalas albuma a történeti kategória 15 jelöltes szűkített listájába került be.

A Fortepan fényképgyűjtemény egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, amelyben mostanra már mintegy 155 ezer archív fénykép található. Ebből a hatalmas alapanyagból többévnyi munkával válogatta ki a 2021 őszén megjelent kötet fotóit Szabolcs.

„Eldöntöttem, hogy úgy fogok foglalkozni a Fortepannal, ahogy eddig senki sem – bezárkózom a képekkel, és az elejétől végignézem őket”- mondta az albumról. Szerinte a Fortepan a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata, és a kötet összeállításakor úgy kezelte a képgyűjteményt, mintha egyetlen olyan magyar ember emlékezetéé lenne, aki átélte az egész huszadik századot.

 Villányi Csaba  Villányi Csaba
Fotó: Villányi Csaba

A fesztivál másik magyar vonatkozása, hogy a szerzői kategória 43 jelöltes szűkített listájára bekerült Szalai Dániel Novogen című projektje, amelyről korábban itt írtunk bővebben.

A fesztivál július 4-én nyit, az első, szakmai hetén hirdetik ki három kategória egy-egy győztesét. A könyvdíjakra összesen 700 könyv érkezett 34 országból. A könyveket a helyszínen kiállítják, illetve beteszik az arles-i fotóiskola könyvtárának gyűjteményébe.

Barakonyi Szabolcs 1997-ben végzett fotó szakon, 2003-tól a régi Indexben volt a munkatársunk előbb fotóriporterként, később a fotó- és képszerkesztő rovat vezetőjeként. 2020 nyarán a szerkesztőség tagjaival együtt ő is távozott onnan, jelenleg a Telex állandó munkatársa. Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat kapott 2006-ban, egy évvel később Photo Folio Gallery & Review Laureate, Rencontres d'Arles-díjazott lett, 2011-ben elnyerte az NKA André Kertész-díját. Kösz, jól! című albuma 2016-ban jelent meg.

Oszd meg ezt a cikket!