DAEO FMMost szól:

Dráma az úszó-vb-n: elvették az 50 háton győztes amerikai vb-címét, odaadták másnak az aranyát, majd mégis visszaadták az eredeti győztesnek

Nem mindennapi jeleneteket hozott a budapesti vizes világbajnokságon az utolsó úszódöntőket hozó szombat, a férfi 50 hát után rendes éremcserebere jött. Eredetileg ugyanis az amerikai Justin Ress lett a világbajnok 24,12-es idővel (ami minden idők 14. legjobb ideje ezen a távon), csakhogy őt a videózás után kizárták, úgy találták ugyanis, hogy közvetlenül a célba csapás előtt egy pillanatra csak, de teljesen víz alá merült, ez pedig a fordulók utáni delfinezést leszámítva szabálytalan.

Az éremátadóra Resst már nem is hívták ki, helyette a honfitárs Hunter Armstrong vehette át a vb-aranyat. Az 50 háton világcsúcstartó Armstrongot láthatóan felzaklatta, hogy Ress éremfosztása révén jutott első egyéni világbajnoki címéhez – korábban a 4x100-as gyorsváltóval és a 4x100-as vegyes vegyesváltóval nyert Budapesten.

„Nagyon büszke voltam Justinra Ez egy nagyszerű verseny volt. Csak 0,02 másodperc választott el minket. Inkább lettem volna második úgy, hogy vele állhatok a dobogón, mint hogy én szerezzem meg a bajnoki címet a kizárásával. Nem így akartam. Egyszerűen hihetetlenül büszke voltam rá. Elképesztő sportoló, nagy tehetség, és teljesen nyers. Annyi mindenre képes. Hogy ezt elvették tőle, az szívás” – mondta Armstrong még akkor, amikor úgy állt, hogy ő lesz a világbajnok.

Armstrong viszont nem sokáig mondhatta magát egyéni világbajnoknak, egy óra után ugyanis visszavonták Ress kizárását, Armstrong tehát kénytelen volt átadni neki az aranyérmet, amit egyébként örömmel tett meg.

Ressnek később külön díjátadót is rendeztek, ennél egyedül állt fel a dobogóra, hogy megkapja az aranyérmet. Csakhogy a kizárás visszavonásával éremkeringő indult be: Ksawery Masiuk kénytelen volt visszaadni az ezüstöt Armstrongnak, a lengyel pedig az olasz Thomas Ceccontól kapta vissza az eredetileg megszerzett bronzérmét.

 Oli Scarff / AFP
Fotó: Oli Scarff / AFP

A döntés után Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport kamerája előtt értetlenkedett. „Miért kap aranyérmet? Miért vonták vissza a kizárást? Ez az én kérdésem. Szabálytalan volt a beérkezés. Bárki más csinálja, hazaküldik. Nem szeretem ezt” – mondta

Oszd meg ezt a cikket!