DAEO FMMost szól:

Elég a tejed? Innen tudhatod, anélkül, hogy naponta mérlegre tennéd a babát

A babakelengye-listák elmaradhatatlan szereplője a babamérleg. Ez a - ma már - digitális szerkezet típustól függően úgy 10-30 ezer forinttal dobja meg a gyermek érkezésével kapcsolatos családi kiadásokat. Használata számos esetben valóban fontos: például koraszülött vagy kisebb súllyal született babáknál az első pár hétben, hónapban jól jöhet, ám sok édesanya számára inkább csak szorongást okoz a napi többszöri mérlegelés.

Ilyenkor például sokakat aggaszthat - miközben egyáltalán nem biztos, hogy problémát jelent -, ha a korábbi 100 gramm helyett épp csak 50 grammot evett a kicsi. Ha nem szeretnéd magad beleengedni ebbe a frusztrációspirálba, és az orvos sem javasolja kifejezetten, nyugodtan megspórolhatod a szoptatás előtti és utáni babamérlegelést. Figyelj a következő pár dologra, melyek árulkodnak róla, hogy elég-e tejed, illetve eleget szopizott-e a baba.

Napi hányszor szopizik?

Az igény szerinti szoptatás nagy előnye, hogy a baba magának állítja be a termelődő tej mennyiségét. Minél többször szopizik, annál több tej fog termelődni, idővel pedig beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. Érdemes az olyan korai éhségjelek, mint például a cuppogás, szájnyalogatás, nyelvöltögetés láttán rögtön mellre tenni a kicsit. Így 24 óra alatt minimum 8-12 alkalommal fog szopizni. Ha a baba a szoptatás alatt ritmusosan szív és nyel, a mellet pedig ellazultan, magától engedi el, akkor szinte biztosan eleget evett.

Milyen a baba hangulata?

A kisbabák sírnak. Van, aki többet, van, aki kevesebbet - ettől nem kell okvetlenül megijedni. Ha a szoptatások közötti 1-3 órás éber időszakokban az újszülött alapvetően aktív és figyelmes, az arra utal, hogy nem éhezik, elég a tejed. A növekedési ugrások időszakában ez kicsit módosulhat, ilyenkor néhány napig nyűgösebbek és többször kéredzkednek mellre, egészen addig, míg a gyakoribb szopizásnak köszönhetően nem termelődött a fejlődésükhöz szükséges nagyobb mennyiségű anyatej.

Pisis-kakis pelenkák száma

A születést követő egy-két napban a baba széklete sötét színű, ragacsos: ezt hívják magzatszuroknak, más néven mekóniumnak. Ez a zöldesfekete massza még az anyaméhben halmozódik fel a baba bélrendszerében - megemésztett szöveti darabokból, epefestékből, hámsejtekből áll -, és a születést követő napokban kiürül a szervezetéből. A negyedik naptól a széklet színe megváltozik: mustársárga lesz, szaga savanykás, túróra emlékeztető. Ha arra vagy kíváncsi, vajon elég-e a tej számára, érdemes számolni a kakis és pisis pelenkák számát. Egy nap alatt az újszülött minimum hat pisis és három nagy kakis pelenkát termel. Fontos megjegyezni, hogy egyes újszülöttek szervezete az anyatejet szinte teljes mértékben hasznosítja, és csak néhány naponta van székletük. Ha ettől függetlenül nem nyűgös, akkor elegendő a pisis pelenkákat számolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Születési súly visszanyerése

A babák a születésüket követően veszítenek a súlyukból, mivel a tejbelövellés - vagyis az anyatej nagyobb mennyiségben való termelődése - általában csak a szülést követő második-negyedik napon történik meg. A súlyvesztés azonban nem lehet nagyobb 10%-nál, tehát egy 3500 grammal született baba normál esetben nem veszíthet többet 350 grammnál a súlyából. Ha pedig a születési súly visszanyerése legkésőbb kéthetes korig megtörténik, akkor nincs ok az aggodalomra, vélhetően elég tej termelődik. Mivel az első időkben a védőnőnél általában hetente-kéthetente meg kell jelenni, így ott rendszeresen meg fogják mérni a babát. A csecsemők átlagos gyarapodása egyébként egy hónapos korukig heti 150-200 gramm, a születési súlyuk megduplázásáig - 3-6 hónapos korig - pedig 150-180 gramm hetente.

Mire képes egy baba a születés után?

Az újszülöttekről úgy hisszük, még semmit sem tudnak. És mégis, ezek az éppen csak megérkezett babák egészen meglepő dolgokra képesek. Ha hagyjuk.

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!