DAEO FMMost szól:

„Ez a kormány gyűlöli a nőket, gyűlöli a gyerekeket is” – pár ezren tüntetnek az abortuszszabály szigorítása ellen

Szerda estére hirdetett tiltakozást elsősorban az abortuszszabály szeptemberi módosítása ellen a Patent Egyesület és az aHang nevű civilszervezet a budapesti Kossuth térre.

Az negyed hétkor a gyülekező párezres tömeg már megtöltötte a Parlament jobb oldalán található, Gróf Andrássy Gyula szobra melletti teret. Helyszínen lévő munkatársunk beszámolója szerint többnyire fiatalok párok és fiatal lányok jönnek érkeztek a térre csoportosan.

„Egy nő önmagától sosem fog teherbe esni, ahhoz kell egy férfi, aki az esetek többségében nem megfelelően védekezik, ezután a nő ha teherbe esik még jól meg is büntetik” – Murinai Angéla, a Gumiszoba nevű blog szerzőjének szövegével kezdődött az esemény. A mostani változtatást „lopakodó szigorításnak” nevezte és arról beszélt, hogy a fokozódó nyomás következtében azoknak kell majd felnevelniük a gyerekeiket, akik a legelesettebbek. „Ez a kormány gyűlöli a nőket, gyűlöli a gyerekeket is.”

„Ülj le állam, egyes!” – üzente Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos beszédében. Azoknak a nőknek a helyzetét próbálta megvilágítani, akik elékerülnek, ijedten, miután teherbe estek. Kijelentette, hogy nem fogja felhangosítani az embrió szívhangját, nem fogja a páciensei felé fordítani a monitort, csak akkor ha kérik. Ezt a kijelentést a közönség hatalmas tapssal fogadta. „Így működik az emberséges orvoslás” – zárult a beszéd.

 Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A pedagógusok helyzete és az abortusz törvény és jól mutatja, hogy a kormány hogy foglalkozik azokkal, akiknek segítségre lenne szüksége – mondta Visnyei Barbara dúla, aktivista, kétgyerekes anya. „Leendő szülők felelős döntése a gyermek vállalása és a nem vállalása is”- mondta, „akármi van, háború vagy válság, mindig időszerű a nők méhében turkálni” – folytatta beszédét.

A szervezők szerint a kormány évek óta nyirbálja a nők reprodukciós jogait, itt megemlítik többek közt a 2012-ben betiltott abortusztablettát, az abortusz előtti konzultációra való időpontszerzés megnehezítését és általános abortuszellenes hangulatkeltést is. A szervezők azt írják, hogy ehelyett méltó életkörülményekre, mindenki számára hozzáférhető fogamzásgátlásra és korszerű szexuális nevelésre lenne szükség. A tüntetés időpontját egyébként a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapjához igazították.

A megmozdulás Facebook eseményénél előzetesen több ezren jelezték részvételi szándékukat. A tervek szerint a beszédek és egy rövid koncert után az összegyűltek a Kossuth térről, a néhány száz méterre lévő Belügyminisztérium épülete elé vonulnak, ahol „emlékművet” építenek Pintér Sándornak. A rendezvényhez egyébként 14 civilszervezet csatlakozott, köztük a Amnesty International Magyarország és Budapest Pride is.

 Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Belügyminisztérium új rendelete szerint szeptember 15-től szigorítanak az abortusz szabályain, eszerint a terhességmegszakításra jelentkező nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk. Ez valószínűleg a magzat szívműködése, amit a szív pulzációja és a szívhang igazol. A rendelet megjelenése után Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a Facebookon arról posztolt, hogy a kormány pártja javaslatát átvéve döntött a módosításról. A Magyar Orvosi Kamara utólag társadalmi egyeztetést indított a szabályok módosításáról, mert szerintük az új szabály megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés nem előzte meg.

Az új rendeletről és azzal kapcsolatban felmerülő kérdésekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Korábban a Telexnek hét nő mesélte el a saját abortusza során átélt történetét, ez a cikkünk itt olvasható.

Oszd meg ezt a cikket!