DAEO FMMost szól:

Ez a melltartó kimutatja a mellrákot: forradalmasíthatja a rákszűrést

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) diákjai egy olyan intelligens melltartón dolgoznak, amelynek célja a rákos megbetegedések megelőzése és korai felismerése, derül ki az Index cikkéből

Hazánkban évente közel kétezer nő hal bele a betegségbe, pedig ha azt időben felismerik, tíz esetből kilenc gyógyítható lenne.

Ez a melltartó segít felismerni a mellrákot

A svájci egyetem diákjai által megálmodott, SmartBra nevű melltartó rendszeres, nem invazív és fájdalommentes megfigyelési módszert kínálna a viselőinek, mondta el Hugo Vuillet, a csapat egyik diákja az egyetem sajtóközleményében.

GettyImages-1326396521
Fotó: stefanamer / Getty Images Hungary

A SmartBra a mammográfiában elterjedt röntgensugaras rákészlelő technológia helyett ultrahangos rendszeren alapul, az ultrahangot a fehérneműben elhelyezett elektromos érzékelők bocsátják ki. Az érzékelők egyszerű nyomásra aktiválódnak, és különböző ultrahanghullámok segítségével vizsgálják a potenciálisan rákos sejteket. Amennyiben a rendszer gyanús sejttömeget érzékel, erre figyelmezteti a viselőjét.

A melltartón dolgozó csapat szerint azonban ez még nem minden, az eszköz némi fejlesztéssel a megelőzésben is segíthetne. Az alacsony dózisú ultrahanghullámok kibocsátásával a SmartBra ugyanis serkentheti a rákos sejtek önpusztítását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az intelligens melltartó első megcélzott vásárlókörét azon nők tennék ki, akiknél már diagnosztizáltak mellrákot. Ők az eszköz segítségével nyomon követhetnék betegségük alakulását. A genetikailag veszélyeztetett nők szintén nagy hasznát vehetnék a melltartónak. Ők a második megcélzott vásárlókör. 

5 élelmiszer, ami növelheti a mellrák kockázatát: a táplálkozás a megelőzésben is segíthet

A daganatos megbetegedések, így a mellrák kialakulásában is számos tényező játszhat szerepet, a genetikai faktorok mellett az életmód, azon belül pedig a táplálkozás is számíthat. Egyes élelmiszerek növelhetik az elváltozás kockázatát, mások viszont segíthetnek a kórkép elkerülésében. 

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!