DAEO FMMost szól:

Ezek az intézmények sem bírják az áremelkedést: egymillió ember gondozása válhat lehetetlenné

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat, derül ki a Népszava cikkéből, melyben a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levelére hivatkoznak. 

Az egyeztetés nélkül bejelentett változtatások több millió forintos költségvetési hiányt generálhatnak a kisebb és a nagyobb ellátóknál egyaránt. A nyílt levélhez egyre több szakmai szervezet csatlakozik. 

Sok szociális intézmény zárhat be

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymillió főt is. A szakmai szervezetek azt kérik a korábbi szociális, ma gondolkodáspolitikai államtitkártól, hogy egyeztessen velük az ágazatot érintő kérdésekről és amíg ez megtörténik, válaszoljon három fontos kérdésre.

Először is tudni szeretnék, hogy végez-e hozzájuk hasonlóan valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag áremelés szociális ellátókra gyakorolt hatásairól. Arra is választ várnak, hogy tervez-e a kormány bármit, amivel jobb helyzetbe hozhatná a szolgáltatókat. A szakmai szervezetek arra is kíváncsiak, hogy hogy ha valóban csődbe megy valamelyikük, akkor mi lesz a sorsa azon az embereknek, akiket eddig ők láttak el.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a megemelkedő áram és gázszámlák gyakorlatilag működésképtelenné teszik őket.

A SzMME elnöke, Meleg Sándor és a 3Sz levelet aláíró vezetője, Szoboszlai Katalin az utóbbi napokban bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok, valamint család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival egyeztettek. A beszélgetések alapján egyértelműen kiderült, hogy a szociális szakma sem idén, sem a jövő évi elfogadott költségvetésben nem látja a megemelkedő kiadások fedezetét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ágazat helyzetét a rezsi és benzinköltségek emelkedése mellett a kata-módosítás, a jövő évi béremelés fedezetének előteremtése és az étkeztetési költségekre kiható infláció is nehezíti. 

A szakemberek úgy vélik, hogy a kormánynak a döntések meghozatala előtt mindenképpen meg kellett volna hallgatnia a mindennapi munkát végzők érveit. A szociális gondoskodásban részesülők ellátását veszélyben érzik a szociális intézményekben dolgozók. A folyamat előre látható következménye a véleményük szerint pedig az lesz, hogy bezárnak intézményeket és elküldenek dolgozókat. Első körben a civil szektorban, az alapítványok, egyesületek által működtetett szolgáltatások vannak veszélyben, ezek kerülhetnek leghamarabb csődközeli helyzetbe. 

Milyen egy idősek otthona, ahol öreg cicák laknak? Laura a házát alakította át nekik

A menhelyre bármilyen okból is bekerült idős cicáknak sajnos nem sok esélyük van a boldog folytatásra. A leendő gazdik általában fiatal vagy felnőtt macskákat szeretnének örökbe fogadni, a több gonddal járó, esetleg gyakoribb orvosi kezelést igénylő, kevésbé aktív, koros szőrmókokat nagyon kevesen akarják magukhoz venni. Emiatt pedig jó néhány esetben altatás vár rájuk.

Borítókép: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!