DAEO FMMost szól:

Féltik a magyarok az állásukat: növekszik a pesszimizmus a friss kutatás szerint

Visszaesett a magyar munkavállalók optimizmusa, miután az orosz-ukrán konfliktus, valamint a járványintézkedések által okozott negatív gazdasági következmények, az ezzel járó bizonytalanság már a munkaerőpiacon is érezteti hatását, írja az MTI a hitelfedezeti biztosításokkal foglalkozó BNP Paribas Cardif Biztosító Mediánnal készített közös kutatása alapján.

A második negyedévben készült felmérés alapján a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 75 pontos értéket vett fel, ami 2 pontos esést jelent a tavalyi év hasonló időszakához, illetve 3 pontos csökkenést az előző negyedévhez képest.

Féltik az állásukat a magyarok

A BNP Paribas Cardif Biztosító 2014-ben a Mediánnal közösen alkotta meg az indexet, amely azt méri, mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből. Az index 1200 fő személyes megkérdezésén alapul, a minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

GettyImages-1089646376
Fotó: LaylaBird / Getty Images Hungary

A kutatás alapján a második negyedévben a munkavállalók 36 százaléka kezdett aggódni amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti állását, ami 8 százalékpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.

A közlemény szerint növekvő bizonytalanságról árulkodik az is, hogy míg tavasszal a megkérdezettek 61 százaléka bízott abban, hogy több mint öt évig fennmaradhat a jelenlegi pozíciója a munkahelyén, addig ez az arány mostanra 53 százalékra zuhant.

A válaszadók 42 százalékának háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén. Ezzel szemben közel 8 százalékpontot ugrott, és így 33 százalékot ért el azok aránya, akik 4 hónap és egy év közötti időszakot is ki tudnának bírni, 22 százalékuk pedig több mint egy évet is képes lenne átvészelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állásvesztés esetére a válaszadók 69 százaléka szerint maradna valaki a háztartásban, akire támaszkodhatnak, 64 százalékuk kölcsön tudna kérni olyan családtagtól, rokontól, akivel nem lakik közös háztartásban, 55 százalékuknak pedig valamelyik barátja tudna segíteni. A válaszadók 28 százaléka állította azt, hogy amennyiben elveszítené az állását, rendelkezne olyan biztosítással, amelyből pénzhez jutna, derült ki a kutatásból.

A közleményben kiemelik: lényegesen pozitív fejleménynek számít a munkavállalók azzal kapcsolatos optimizmusa, hogy mennyire érzik úgy, egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új állást.

A válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának munkát, ez az előző év azonos időszakával összevetve 4 százalékpontos emelkedést jelent, ami továbbra is optimizmusra ad okot.

Ezekbe a szakmákba keresik a legtöbb embert Magyarországon: több tízezer betöltetlen állás van

A Jooble álláskereső oldal elemzői elemezték Magyarország munkaerőpiacát, aminek köszönhetően meg tudják nevezni, hol van az országban a legtöbb betöltetlen állás, melyek a legnépszerűbb szakmák, és milyenek az átlagbérek. A szakértők ugyanakkor azonosították azokat a vezető iparágakat, amelyek a legaktívabban keresnek alkalmazottakat.

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!