DAEO FMMost szól:

Ha itt jelennek meg pattanások az arcodon, erre a 6 dologra gyanakodj – A hajvonal gyulladásainak legfőbb okai

Bár igaz, hogy pattanások bárkinél bármilyen életkorban kialakulhatnak, ha mindig ugyanazon a területen térnek vissza, akkor oda kell rájuk figyelni, mert fontos dolgot akar üzenni velük a szervezet.

A hajvonalon felbukkanó pöttyök nagyon bosszantóak lehetnek, éppen ezért érdemes kideríteni a kiváltó okaikat. Több probléma is eredményezheti őket, eláruljuk, mikre kell gyanakodnod.

A hajvonal pattanásainak kiváltó okai

Hajápoló termékek

A legtöbbször a hajápoló termékek a hunyók ebben az esetben, ezek ugyanis felturbózhatják a bőr faggyútermelését, fokozhatják a zsírosságot, eltömíthetik a pórusokat, így pattanásokat okozhatnak. De az is megesik, hogy a bennük található összetevők váltanak ki irritációt, allergiás reakciót, gyulladásokat. 

Érdemes lehet natúr, illetve SLS-mentes samponokat, balzsamokat és pakolásokat választani, valamint kerülni a nehéz, olajokat és növényi vajakat - például sheavajat - tartalmazó kencéket. Ha szárazak a tincseid, és mindenképp ilyenekre van szükséged, akkor figyelj arra, hogy inkább csak a hajvégekre vidd fel őket, a fejbőröddel és a homlokoddal ne érintkezzenek. 

Sminkek

Ahogy a hajápolók, úgy hasonló okok miatt a sminkek is lehetnek a bűnösök, de nemcsak maguk a termékek, hanem az is, ha nem mosod le őket alaposan. A hajvonal tisztításáról sokan elfeledkeznek, pedig ha nem szeded le innen is az alapozód, akkor az csúnya pattanásokat, gyulladásokat eredményezhet. Ügyelj rá, hogy innen is eltávolítsd a festéket lefekvés előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem elég gyakori hajmosás

Igaz, hogy a hajnak nem jó a túl gyakori mosás, a túl ritka tisztítás viszont a homlokon és a fejbőrön is nyomot hagyhat. A zsírok, olajok, szennyeződések felhalmozódása eltömíti a pórusokat, sőt a baktériumok is elszaporodhatnak ilyenkor a területen. Figyelj arra, hogy kellő gyakorisággal moss hajat, és arra is, hogy a samponnal a hajvonaladat is tisztítsd meg.

Piszkos anyagok

Arra is figyelned kell, hogy rendszeresen mosod-e a homlokodhoz érő kiegészítőket, anyagokat, például hajpántokat, sapkákat, törölközőket, sminkszivacsokat, az ezeken összegyűlt szennyeződések ugyanis szintén pattanásokat, gyulladásokat okoznak. Ha lehet, a gépben mosható anyagokat legalább 60 fokban tisztítsd.

Hormonális változások, problémák

A hormonális változások az arc minden területén okozhatnak pöttyöket, például tinédzserkorban vagy terhesség alatt sokaknál jelentkeznek pattanások. Ha azonban régóta küzdesz velük, érdemes utánajárni, nem áll-e komolyabb probléma, például PCOS (policisztás ovárium szindróma) a tünetek hátterében.

Nem megfelelő étkezés

Az étkezés a bőr állapotát is erőteljesen befolyásolja. Ha túl sok cukros, zsíros ételt eszel, nem viszel be elég vitamint, vagy felborult a bélflórád egyensúlya, az bőrproblémák formájában is megmutatkozhat. Érdemes ezért kipróbálni, változnak-e a pattanások, ha életmódot váltasz, esetleg diétázni kezdesz. 

Pattanásnak tűnik, de sebészkés lehet a vége

Egy pici, pirosas folt például nem feltétlenül pattanás, hanem lehet olyan bőrprobléma is, ami bőrgyógyászati vagy sebészeti beavatkozást igényel, ha nem veszed észre időben. De egy anyajegy sem mindegy, hogy néz ki, hogyan változik, sőt, az apró csomócskák is szakértő segítséget igényelnek bizonyos esetekben. Képeken mutatjuk, mik azok a nem csak pattanásra emlékeztető elváltozások, amik megtévesztőek lehetnek, és apróságnak tűnnek, mégis érdemes foglalkozni velük.

(Képek: Getty Images.)

Oszd meg ezt a cikket!