DAEO FMMost szól:

Hetven éve nem volt olyan alacsony a Velencei-tó vízállása, mint csütörtökön

A Velencei tavon csütörtök délben beállt a negatív vízállási rekord, a hiteles mérések kezdete óta (1939) csak egyszer, 1949-ben volt ilyen alacsony a tó vízszintje – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentéséből.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 29-én reggel Agárdnál 64 cm volt, ami az eddigi minimumnál csak 1 cm-rel magasabb érték. Csütörtökön a déli órákban pár óráig beállt a 63 cm-es negatív rekord, amely a hiteles mérések kezdete óta a legalacsonyabb érték.

A jövő hétre várható meleg, napos és csapadékszegény időjárás miatt itt is folytatódik a vízszintcsökkenés, csakúgy, mint a Balatonon.

Az alacsony vízállás miatt folyamatosan és kiemelten figyeljük a Velencei tó vízminőségét, hiszen ebben a helyzetben az oxigénellátás itt is rendkívül fontos, hiszen az egyre sekélyebb víz összességében egyre kevesebb oxigént tartalmaz, ami így kevesebb oxigénfogyasztó vízi élőlényt tud eltartani. Jelen pillanatban a helyzet jó, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat hajnali 4 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik.

 Vasvári Tamás / MTI  Vasvári Tamás / MTI
Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Az oxigéndúsítás tavaly lett jellemző vízügyi tevékenység a velencei tavon, miután rengeteg hal elpusztult az alacsony vízállás következtében. A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt mondja, a tó vízpótlása akár 40 milliárd forintba is kerülhet, amire a kormány szerint nincs pénz. A tó helyzetét komplex cikkben jártuk körül tavaly, ez itt olvasható.

Az aszályhelyzet miatt több magyarországi tó és folyó vízszintje nagyon alacsony az idei nyáron, ezért és a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal elleni vízügyi tevékenységet. Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére például érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása. Ha leesik az előrejelzett mennyiségű eső, akkor az aszályhelyzet nagyon rövid és átmeneti enyhülése várható.

Oszd meg ezt a cikket!