DAEO FMMost szól:

Hogyan mosd igazán tisztára a strandtörölközőt? Puha és élénk színű marad, ha így csinálod

A strandtörölközőt minden használat után ki kell mosni, hiszen egy újra és újra vizes, szennyezett törölköző telis-tele van baktériumokkal, és az illata sem túl jó.

Ha nyaralni mész hosszabb időre, de mosási lehetőség nincs, akkor érdemes lehet akár több törölközőt is elcsomagolni, hogy frissel mehess a partra. Ha kisebbeket választasz, akkor bele fog férni a csomagodba.

A strandtörölköző mosása

Ha azonban elérkezik a mosás ideje, fontos, hogy a törölköződnek legjobb, leghatékonyabb, mégis legkímélőbb módszert válaszd. A parton használatos fürdőlepedőket ugyanis rendszerint élénk árnyalatok tarkítják, és senki sem szeretné, ha a kedvence idő előtt színét vesztené.

A mosás nulladik lépését már a strandon meg kell tenned: rázd ki jó alaposan a törölközőt, hogy azon ne maradjon se fűszál, se homok, száraz falevél vagy egyéb szennyeződés. Ha valami az anyagon marad, az szennyezi a gépet, és annak szűrőjében köthet ki, ami eltömődéshez vezethet.

Mindenképpen nézd meg a törölköző címkéjét, és aszerint válaszd meg a mosás hőfokát. A legjobb, ha hideg, maximum 30 fokos mosást választasz. Ez nemcsak környezetkímélő és energiatakarékos, de az anyagot is kímélni fogja. Szerencsére a mai mosószerek már alacsony hőfokon is hatékonyak.

Mosószerből színkímélőt válassz, és annyit tegyél a gépbe, amennyit a kimosandó törölköző kíván. Egy kupak mosószer általában 5 kilogramm ruha kimosására elég. Egyetlen törölköző kimosásához ne önts ennyit a gépbe, mivel a mosóvíz indokolatlanul mosószeres lesz, ami még színkímélő mosószer esetén is fakíthatja a színeket. Ha több strandtörölközőt is mosol, és a dob tele van, akkor természetesen több mosószert kell adagolnod. Ne feledd, hogy csak olyan színű törölközőket moss együtt, amelyek nem engedik a színüket, és árnyalataik hasonlóak. Ha ez nem megoldható, dobj egy színfogó kendőt a dobba. Ez segít megakadályozni, hogy a lepedők összefogják egymást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem mosószerrel szeretnéd kimosni a törölközőket, válaszd az ecetet alternatív megoldásként. Ennek a fertőtlenítő hatása segít, hogy a strand után valóban tiszta lehessen a fürdőlepedőd, mindeközben nem tartalmaz vegyszert vagy illatanyagot. Az ecetből legalább egy mosószeres kupaknyit tölts az adagolóba.

Fontos, hogy a mosási folyamatból ezúttal hagyd ki az öblítőt. Noha puhítja a törölköző anyagát, és valóban puhítja is azt, gyengíti az anyag nedvszívó képességét, ami a idővel a strandolásokkor kellemetlen élmény lesz a számodra.

Mikor kell cserélni a háztartási textileket?

Kéztörlő, fürdőlepedő, konyharuha: a fürdőben és a konyhában egyaránt vannak olyan textilek, amelyek nap mint nap a kezünkbe kerülnek. Ezeket fontos megfelelő gyakorisággal váltani.

(Képek: Getty Images.)

Oszd meg ezt a cikket!