DAEO FMMost szól:

Így használd a klímát az autóban, ha spórolnál a benzinen: nem mindig az ablak lehúzása a gazdaságos

A kocsiban a nyári hőség idején valóságos áldásnak tűnik a klíma, hiszen sok család indul hosszú útra a vakáció idején, a meleg pedig igencsak megnehezíti az utazást. A klíma használata nem tűnik bonyolult feladatnak, mégsem hozza ki belőle minden autótulajdonos a maximumot.

Néhány tipp betartásával gazdaságosabb és biztonságosabb is lehet a légkondicionáló alkalmazása. A megfelelő használattal pedig még a benzinen is spórolhatsz. 

Benzinspórolás a helyes klímahasználattal

A légkondicionáló jóval elviselhetőbbé teszi a hosszas kocsikázásokat, segíti a vezetőt a koncentrációban, így a kánikulában akár a balesetmegelőzésben is szerepe lehet. Ugyanakkor üzemanyag-takarékossági szempontokat szem előtt tartva sokan nem kapcsolják be a berendezést. A másik véglet is gyakori: vannak, akik amint beülnek a kocsiba, egyből benyomják, és jó hidegre állítják a klímát. Az igazság valahol a kettő között lehet, ajánlott mérlegelni, hogy mikor elegendő az ablak lehúzása, és mikor célszerűbb rásegíteni a hűtésre. 

Ablak vagy klíma?

Az ablak lehúzása befolyásolja a kocsi aerodinamikáját, míg a városi közlekedés során minimális az így keletkező légellenállás, autópályán, nagyobb sebességnél már egészen jelentős lehet, különösen akkor, ha több ablakot is teljesen leengedsz. Míg tehát lakott területen araszolva elegendő lehet a lehúzott ablak, feltéve persze, hogy komfortosnak érzed így a hőmérsékletet, gyorsabban haladva jobb ötlet a klíma bekapcsolása. 

A parkolás is fontos

A legszerencsésebb, ha árnyékos helyen tudsz parkolni, így kevésbé melegedik fel az utastér, és később a klímának is kevesebbet kell dolgoznia, így pedig értelemszerűen kevesebbet fogyaszt. Amennyiben magas a hőmérséklet beszálláskor az autóban, mielőtt bekapcsolnád a klímát, szellőztess ki, húzd le az ablakokat. Ezt követően szintén könnyebb dolga lesz a légkondicionálónak. 

Az ideális hőfok eltalálása

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlzottan lehűtik az autót - de ugyanez igaz az irodai és az otthoni klímahasználatra is. Amellett, hogy ez nem kifejezetten gazdaságos, az is igaz, hogy az egészségre nézve is veszélyes lehet. Általánosságban elmondható, hogy ideális esetben a kinti és a benti hőmérséklet különbsége nem haladja meg a 8-10 Celsius-fokot. 

Légáram irányítása

Kellemetlen tud lenni, ha a hideg levegő közvetlenül az emberre fúj. A kocsiban ráadásul így az elöl ülők már fázhatnak, és mivel elállják a légáram útját, a hátul utazóknak még javában melege lehet. Éppen ezért a levegőt érdemes az ablakokra irányítani, így egyenletesebben hűlhet le az utastér, és kevésbé valószínű a klímahasználatból eredő egészségügyi panaszok jelentkezése is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár sokan elfeledkeznek róla, akárcsak a lakásban lévő klímát, az autóban lévőt is ki kell takaríttatni. A rendszeres karbantartás nemcsak a berendezés élettartamának meghosszabbítása miatt fontos, hanem az emberi egészségre potenciálisan káros kórokozóktól való megszabadulás okán is. 

Ezreket spórolhatsz, ha jól választasz parkolóhelyet

A parkolóhelyek megválasztását érdemes előre megtervezni, ezzel sokat spórolhatnak az autóval közlekedők. Az övezetek között hatalmas különbségek lehetnek árban és akár időbeli korlátozásban is. Itt nézhetsz utána a pontos díjaknak. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Oszd meg ezt a cikket!