DAEO FMMost szól:

Lehet, hogy találtunk neked egy elég jó melót

Brutális munkaerőhiány van a turizmusban: Európában mintegy 1,2 millió betöltetlen állás van, egy jó részük a mediterrán térségben.

Idén Olaszországban lesz a legnagyobb munkaerőhiány a turisztikai szektorban: az Utazási és Turisztikai Világtanács tanulmánya szerint negyedmillió emberre volna szükség idén az országban, ami azt jelenti, hogy minden hatodik álláshely betöltetlen marad, nagyrészt a vendéglátásban.

Európában is pont ugyanilyen a helyzet: összesen 1,2 millió szabad állás van az EU-ban, légitársaságok, utazási irodák, vendéglátóhelyek keresnek folyamatosan munkaerőt.

Franciaországban 71 ezer, Nagy-Britanniában 128 ezer, Portugáliában 49 ezer betöltetlen állás van.

Viszont eltérő, ahogy az egyes országok kezelik a helyzetet: a brit kormány egyelőre vonakodik ideiglenes munkaengedélyeket kiadni, általában viszont kedvezőbb vízumszabályokkal, rugalmas munkabeosztással (például a távmunka megengedésével, ahol lehetséges), a digitális eszközök fejlesztésével és képzésekkel, juttatásokkal igyekeznek dolgozókat szerezni a turizmusban működő cégek.

Szóval ha belevágnál egy külföldi kalandba, akkor most bátran próbálkozhatsz, sok esetben még a képzettség hiánya sem lehet gond.

(Forrás: Euronews, borítókép: az olaszországi Vernazza, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!