DAEO FMMost szól:

Megbolondul az időjárás a hétvégére: ilyen gyorsan váltja markáns hidegfront a hőséget

Többfelé másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség veszélye miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint Budapesten, továbbá Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében van érvényben másodfokú, míg Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés a hőség veszélye miatt.

Kiemelték: pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25, a középső megyékben és a Dél-Alföldön 27 fok körül alakul. Az előrejelzés szerint a maximumok 32 és 36 fok között lesznek. Késő estére 22 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a nap második felében helyenként előfordulhat zivatar. Nagyobb eséllyel a keleti, délkeleti megyékben, valamint északnyugaton és az Északi-középhegység térségében alakulhat ki, de másutt sem teljesen kizárt. Zivatarveszély miatt péntekre Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Vas megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Szombaton markáns hidegfront érkezik, amelynek nyomán nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. A front érkezése előtt délelőtt a keleti megyékben süthet ki több órára a nap, illetve a felhőzetcsökkenést követően Nyugat-Magyarországon lehet némi napsütés. A délkeleti, keleti szél mindenhol északnyugatira fordul, és élénk, erős lökések kísérik. Zivatarokban viharos széllökések is előfordulhatnak. A maximum többnyire 26 és 34 fok között valószínű, de Nyugat-Magyarországon néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vasárnap a szombaton érkező hidegfront felhőzete és csapadéka még hatással lesz a keleti területek időjárására, ezért ott zárt lesz a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Másutt többórás napsütés lesz, de gomolyfelhők képződnek, amelyek az erőteljes magassági áramlásnak köszönhetően gyorsan szaladnak majd, és időszakosan össze is állhatnak. Sokfelé megerősödik, a középső országrészben és a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a csúcsérték 22 és 28 fok között alakul.

Fotók: Getty Images

Képeken a lesújtó aszályhelyzet

Az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van.

Oszd meg ezt a cikket!