DAEO FMMost szól:

Mi az a Rómeó és Júlia törvény? Ennyi idősen szexelhet egy tini hazánkban és a világ más országaiban

Tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben a fiatalok egyre korábban lépik át a kamaszkor küszöbét. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a szexuális életüket is előbb kezdik meg, mint szüleik. Egy 2018-as vizsgálat szerint - melyben 42 ország tizenéveseit kérdezték -, a 15 éves tanulók 21%-ának már volt szexuális kapcsolata.

Cikkünkben megkérdeztük dr. Gyurkó Szilviát, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítóját és vezetőjét arról, hogy gyermekjogi szempontból mennyire aggályos a 2013. július 1-jével érvénybe lépett Btk.-módosítás, melynek értelmében hazánkban a beleegyezési korhatár egyes esetekben lejjebb vihető 12 évre?

Mennyi idősen szexelhet egy magyar tini?

Az említett HBSC-vizsgálat - Health Behaviour in School-Aged Children, vagyis iskoláskorúak egészségmagatartása - eredménye azt mutatta, hogy Magyarországon még a kutatás átlagánál is korábbi volt a szexuális élet megkezdésének időpontja: a megkérdezett 15 éves diákok 28%-ának már volt szexuális kapcsolata. A szexuálisan aktív 15 évesek pedig csaknem fele 14 évesen vagy még korábban kezdte meg a szexuális életet. Hazánkban a beleegyezési korhatárt 14 évnél húzták meg a jogalkotók: vagyis 14 éves kor felett a fiatalkorú szexuális kapcsolata nem törvénybe ütköző - amennyiben az a felek beleegyezésével történt. Ugyanakkor itthon 2013 óta létezik egy ezzel a témával kapcsolatos jogi kiskapu is.

Beleegyezési korhatár Európában és a világon

Európában hazánkhoz hasonlóan 14 év a beleegyezési korhatár Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Ausztriában és Észtországban. A svédeknél, lengyeleknél, cseheknél, dánoknál, görögöknél, valamint Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában a tinik 15 éves kortól szexelhetnek büntetlenül. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Finnországban, Litvániában, Hollandiában, Belgiumban 16 év, Írországban és Cipruson 17 év a beleegyezési korhatár. Az európai országok között a jog Máltán veszi legszigorúbban a tiniszexet: itt a törvényhozók 18 évben állapították meg a beleegyezési korhatárt.

Beleegyezési korhatár Európában
Beleegyezési korhatár Európában
Fotó: https://www.euronews.com/

Világviszonylatban jelenleg Bahreinben a legmagasabb a beleegyezési korhatár: 21 év. Iránban, a Gázai övezetben, valamint Jemenben pedig házasnak kell lenni a szexuális együttléthez. A legalacsonyabb beleegyezési korhatár 12 év, melyet a világ négy országában fogad el a jog: Angolában, Mexikóban, Szudánban és Dél-Szudánban. A Fülöp-szigeteken pedig már kezdeményeztek egy törvénymódosítást, melynek célja, hogy a beleegyezési korhatárt 12-ről 16 évre emeljék annak érdekében, hogy csökkentsék a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések számát.

Mi az a Rómeó és Júlia törvény?

A fentebb említett jogi kiskapu - melyet a köznyelv csak Rómeó és Júlia törvénynek hív -, a világ számos országában létezik. Ennek lényege, hogy amennyiben a párok életkora egymáshoz közel van, úgy akár a beleegyezési korhatár betöltését megelőzően is létrejöhet közöttük szexuális kapcsolat. Ilyen esetekben a korkülönbség mértékét is törvénybe foglalják. Amerikában az államok többségében 16 és 18 év között van a beleegyezési korhatár, ám az ötven tagállam nagyjából felében létezik a Rómeó és Júlia törvény, melynek mértéke 2-5 év között mozog. Virginia államban például 18 év a beleegyezési korhatár, de a Rómeó és Júlia törvény által meghatározott korkülönbség mértéke két év. Így tehát, ha egy 16 és egy 18 éves fiatal között létesül szexuális kapcsolat, az nem törvénybe ütköző. Ugyanakkor egy harmincéves már jogilag büntethető, ha egy 16 évessel lép szexuális kapcsolatba - akkor is, ha beleegyezéssel történt. A törvény célja elviekben az volna, hogy a szerelmes tizenévesek ne legyenek büntethetők az idő előtt megkezdett nemi élet miatt.

Magyarországon azonban egy 2013. július 1-jével érvénybe lépett Btk.-módosítással sokak szerint messzire mentek a jogalkotók, és a döntés eredményeképpen pusztán a bűnügyi statisztikák javulnak majd. A hazai Rómeó és Júlia törvénnyel ugyanis 12-18 év közötti fiatalok esetében eltörölték a beleegyezéses szex korábbi büntetését. Tehát jelenleg hazánkban az amúgy is alacsonynak számító 14 évnél meghúzott beleegyezési korhatár lejjebb vihető 12 évre, ha a párok között a korkülönbség nem több 6 évnél - ennél nagyobb korkülönbség a pedofília orvosi definíciója miatt már nem határozható meg. Aki azonban látott már kamasz gyerekeket, tudja, hogy ebben az életkorban egy 12 éves és egy 18 éves között csaknem generációs szakadék van. Így a törvénymódosítás nem csupán a szerelmes fiatalok életét könnyíti meg, hanem a gyerekek szexuális kizsákmányolását is. Megkérdeztük dr. Gyurkó Szilviát, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítóját és vezetőjét a témában.

- Mi a véleményed a 2013. július 1-jével érvénybe lépett Btk.-módosításról, melynek értelmében hazánkban a beleegyezési korhatár egyes esetekben lejjebb vihető 12 évre?

- A beleegyezési korhatár a gyerekek közötti szexuális kapcsolatokban 12 év, 18 évesnél idősebb partnernél 14 év, és az egész módosítás a büntetőjogi szankcionalizálás oldaláról történt, ami nem gyermeki szükségletekben gondolkozik természetszerűen. Amikor az új Btk.-ban ez a szabályozás megjelent, írtunk az Igazságügyi Minisztériumnak, és kértünk indoklást. Abból az derült ki, hogy az egyik indok az akceleráció volt - tehát hogy korábban kezdődik a nemi érés folyamata -, a másik pedig, hogy a szexuális életet egyre korábban kezdik a gyerekek. Ezek tényszerűen igazak, és fontos, hogy ne kriminalizáljunk olyan cselekményeket, amik nagy számban előfordulnak, és konszenzuson alapulnak, mert azzal komoly károkat okozhat az állam. Viszont minőségi szexuális edukáció, nemi nevelés nélkül ez a szabályozás azt is jelenti, hogy a gyerekeket beleengedjük olyan helyzetekbe, amiknek a megértéséhez nem adunk nekik segítséget, támpontokat. Nagyobb problémának tartom ezt az edukációs hiányt, mint a beleegyezés alsó korhatárát.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Milyen változtatásokra lenne szükség annak érdekében, hogy a fiatal lányok nagyobb védelmet élvezzenek itthon a szexuális kizsákmányolással szemben?

- Ez egy összetett jelenség, amire rendszerszintű válaszokat kellene adni. Jelenleg viszont civil kezdeményezések, kampányok, projektalapú programok futnak, amibe kódolva van az alacsony hatékonyság, az időbeni és földrajzi korlátozottság és a hatások nehéz fenntarthatósága. Ez azért is elkeserítő, mert pontosan tudjuk, hogy mik a kockázati tényezők, kik a különösen veszélyeztetett gyermekcsoportok, és igazából azt is, hogy mit kellene tenni értük. Csakhogy amit tenni kellene, az nem szoros értelemben vett bűnmegelőzési munka, hanem társadalmi felzárkóztatás, integráció, traumaérzékenység, gyermekvédelem és szociális támogatás. Egyetlen gyerek sem születik úgy, hogy ő prostituált akar lenni - mégis vannak régiók, ahol „reális” életpályamodell egy általános iskola végén a pornóiparban elhelyezkedni, vagy ahol a helyi, családi kényszerítő erőknek engedve lesz egy gyerek itthon vagy külföldön emberkereskedelem áldozata. Amikor már elindult egy ilyen folyamat, nagyon nehéz visszalépni vagy visszafordítani egy gyereket. A leghatékonyabban akkor lehetne segíteni - és nem egyéni, hanem közösségi szinten -, ha folyamatosan elérhető, bizalmi kapcsolatokon alapuló, komplex támogató programok lennének minden veszélyeztetett régióban, illetve minden gyermekvédelmi intézményben.

Gyermekházasságok áldozatai Afrikában

A fekete kontinensen nemcsak a túlságosan korán kezdett nemi élet, de a gyermekházasságok is gyakoriak a mai napig.

Képek: Gettyy Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!