DAEO FMMost szól:

Milyen vércukorértékek között ideális gyereket vállalni? A komplikációk esélye is csökken a határértékeken belül

A cukorbetegség - legyen az bármely típusú - az egész életre hatással van. Ezért szükségesek a szigorú életmódbeli előírások, hiszen azok betartásával lehet normális szinten tartani a vércukorértékeket és elkerülni az esetleges kisiklásokat. Sok cukorbeteg tart a gyermekvállalástól, a várandósságtól, hiszen félnek attól, miként is tudják kihordani a terhességet, illetve féltik a gyermeküket az esetleges komplikációktól.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megnyugtatja őket, hiszen megfelelő terápiával és szoros kontrollal a diabétesszel küzdők is problémamentes várandósságra készülhetnek, és egészséges gyermeket hozhatnak a világra.

A normális vércukorszint terhesség alatt

Minden várandósság némi veszéllyel jár a babára és az anyukára nézve is - szerencsére a komplikációk, szövődmények ritkák. Azonban, ha valaki 1-es vagy 2-es típusú diabéteszes, ezek rizikója magasabb, főleg akkor, ha nem megfelelő a vércukorszintje. Ezért fontos még a terhesség tervezése előtt felkeresni a nőgyógyászt és diabetológust, és beszélni velük a tervezett terhességről. Terhességet vállalni csak megfelelő anyagcserehelyzet mellett szabad!

GettyImages-1325286445

A cél, hogy a HbA1c érték 6,5% alatt, és az önkontrollos vércukor értékei 3,5 és 7,0 mmol/l között legyenek.

Nem kellően karbantartott diabétesznél jelentősen megnő az anyai és a magzati szövődmények kockázata, könnyebben következik be vetélés, halvaszületés és egyéb rendellenességek. A HbA1c minden egyes százaléknyi növekedése megduplázza a magzati fejlődési rendellenesség kockázatát.

1-es típusú diabétesz esetén az anya már megelőzően inzulinkezelésben részesül. A terhesség alatt szoros kontroll szükséges, a vércukor-variabilitásra tekintettel, az inzulinadagok módosítása irányozható elő. Gondozásuk az erre kijelölt centrumokban történjen!

2-es típus esetén, ha nem elegendő a diéta, csak inzulinkezelés jöhet szóba.

Már a teherbeesés előtt fontos több vizsgálatot is elvégeztetni: laboratóriumi vizsgálat, szemészet, belgyógyászati vizsgálatra van szükség. Természetesen terhesség alatt is fontos a rendszeres kontrollvizsgálat.

Folsav szedése már a családtervezésnél

A folsav vagy folát minden nő számára ajánlott, akik teherbe szeretnének esni, ugyanis bizonyítottan csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek kockázatát. Ennek rizikója cukorbetegség esetén némileg magasabb. Mivel ez a magzati fejlődés korai szakaszában alakul ki, így érdemes már a próbálkozás előtt több hónappal elkezdeni a szedését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyógyszerek a terhesség alatt

Sok gyógyszer van forgalomban, melyek szedése kontraindikált várandósság alatt. Ez igaz a diabétesz tablettás kezelésére, a sztatinokra, valamint a diabéteszhez gyakran kapcsolódóan használt készítményekre. Éppen ezért szükséges egyeztetni az orvossal, milyen szerre váltson. Amennyiben valaki eleve inzulinterápián volt, terhesség során annak adagolása, típusának módosítása szükséges. Fontos viszont, hogy önhatalmúan sose változtasson senki sem a dózison, sem pedig a készítményen.

Terhesség és inzulinigény

- A terhesség óriási hormonális változásokat idéz elő. Az első trimeszterében az inzulinigény csökken, emiatt a vércukorszint könnyen ingadozhat, melyet csak tetéz az esetleges kora terhességi rosszullét. A második trimeszterben viszont megnő az inzulinszükséglet, majd a szülést követően hamar a terhesség előtti szintre vagy az alá csökken. A változások miatt gyakoribb vércukor-ellenőrzés szükséges - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Keton a vizeletben

Tesztcsík segítségével könnyen ellenőrizheti a kismama, vannak-e ketonok a vizeletében. Ezt érdemes hetente többször is megvizsgálni. Amennyiben sok a keton, akkor az okot kell megkeresni - ez lehet például kevés szénhidrátbevitel, rossz az inzulinadagja. Igen komolyan kell venni a keton megjelenését, ugyanis ha nagymértékben megnő a ketonszint, akkor könnyen ketoacidózis alakulhat ki.

GettyImages-840037418

Tanácsok cukorbeteg kismamáknak

  • Teherbeesés előtt a szénhidrát-anyagcseréjének megfelelőnek kell lennie, az érintett lehetőleg adja le súlyfeleslegét, és várandósság során is figyeljen a testsúlyára.
  • A vérnyomás gyakori ellenőrzése szükséges.
  • A dohányzás, alkoholivás beszüntetése kötelező.
  • Nélkülözhetetlen a kapcsolattartás a kezelőorvossal akár telediabetológián keresztül, két konzultáció között is.

A 7 legideálisabb reggeli cukorbetegeknek

Legyen szó bármely típusú cukorbetegségről, minden esetben szigorú étrendet igényel, a reggelire is külön oda kell figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Oszd meg ezt a cikket!