DAEO FMMost szól:

Mivel hűtöttek az emberek a légkondicionálás előtt? 4 kreatív módszer és praktika

A saját bőrünkön tapasztalhatjuk, milyen nehéz a rekkenő hőség elviselése. De mit tettek az emberek, mikor még nem volt légkondicionálás, különösen azon éghajlatokon, ahol mindig is magasabb volt az átlaghőmérséklet?

Összegyűjtöttünk néhány praktikát, amiket egykor alkalmaztak az emberek annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen a forróság. A technikai fejlesztéstől a szuperitalokig, érdekesebbnél érdekesebb módszerekkel igyekeztek könnyíteni életükön.

Légkondicionálás régen

Okos hűtőrendszer

John Cram hangszerkészítő talált fel egy okos hűtőrendszert az 1780-as években, és megnyert vele néhány híres ügyfelet. Egy igazán forró nyáron George Washington 32 schillinget és 6 pennit fizetett érte, és Mount Vernonba szállíttatta, ahol a másolata továbbra is látható.

5573758755 63819d1ae3 c

Az emberek a lábukkal irányították a propeller-szerű szerkezetet, ahhoz hasonló módon, hogy a régi varrógépeket működtették. Állítólag Benjamin Franklin is birtokolt egyet, de a terméknek nem volt tömegpiaci vonzereje.

Alvótornác

William Howard Taft, amerikai elnök is érdeklődött a hűsölési lehetőségek iránt, aki felállított egy „alvótornácot” a Fehér Ház tetején, 1910-ben. A 19-20. század fordulóján ezek az árnyékolt teraszok igazán népszerűvé váltak, és egyszerre biztosítottak egy hűvös helyet, ahol szunyókálni lehet, és friss levegőhöz való hozzáférést, amiről úgy gondolták, hogy rengeteg egészségügyi előnnyel jár.  

Ponyvatetők

A légkondicionálók feltalálása előtt rendkívül elterjedt volt a napellenző vászonponyva tető. Visszamenve az antik korig elmondható, hogy ezek a ponyvatetők arra szolgáltak, hogy árnyékot tartsanak, és távol tartsák a nap melegét. A 19. század második felében, új színek és minták megjelenésével több lett, mint nélkülözhetetlen, hasznos eszköz: dekorációs eleme lett az otthonoknak. „Színek tekintetében a leggazdagabb és leghasznosabb kombinációk a narancssárga és barna árnyalatok.” írja A hölgyek világa nevű, New York-i székhelyű magazin 1896-ban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hűsítő író

Az indiai szubkontinens üdítő ötletet adott az embereknek, arra vonatkozóan, hogy hűtsék le magukat a rekkenő hőségben: igyanak írót. A fűszerezett írótejnek még ma is sok változatát fogyasztják Dél-Ázsiában és más diaszpóra közösségekben szerte a világon. Gyakori frissítő volt a 19. század végén és a 20. század elején Észak-Amerikában: az italt még az orvosok is ajánlották. „E nyári ital iránti kereslet minden boltban óriási” – írta a Brooklyn Daily Eagle nevű napilap 1892-ben. „A pillanatnyi felüdülésen kívül” az ember, aki iszik, „olyan felüdülést fog tapasztalni, ami miatt az írót az istenek nektárjai közé fogja sorolni”.

Jól bevált trükkök erős izzadás ellen

Az izzadás magányos tevékenység, és nem jó téma a kedélyes társalgáshoz sem. Elviselni lehet, és megtanulni vele együtt élni.

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Kép forrása: flickr/The U.S. National Archives

Oszd meg ezt a cikket!