DAEO FMMost szól:

Nadal 22. Grand Slamjét nyerte meg a Roland Garroson, tovább növelte rekordját

Rafael Nadal nagyon magabiztos játékkal győzte le 6:3, 6:3, 6:0-ra Casper Ruudot a Roland Garros férfi döntőjében, és így 14. alkalommal nyerte meg a salakpályás Grand Slamet. Ezzel 36 évesen tovább növelte összesített rekordját is, már 22 Grand Slammel vezet a 20-20-szal álló Novak Djoković és Roger Federer előtt.

Nadal óriási küzdéssel megnyerte év elején az Australian Opent, de utána bordatörés, majd lábsérülése is hátráltatta a felkészülését, nem nyert felvezető tornát a Garros előtt. Párizsban aztán így is hatalmasat játszott, a negyedik körben öt szettben, 4 és fél óra alatt jutott tovább Felix Auger Aliassime ellen, majd pedig a torna legjobban várt meccsén a világelső Djokovićot győzte le a nagy küzdelmet hozó, szintén 4 óra feletti negyeddöntőben. Az elődöntőben Alexander Zverevvel játszottak szoros meccset, ami a második játszma rövidítése előtt a német bokasérülése miatt idő előtt ért véget, de így is 3 óra 13 percig tartott.

A 23 éves norvég is nagyot játszott a tornán a könnyebben alakuló alsó ágon, és élete első Grand Slam-döntője jutott be, korábban negyeddöntőben sem járt még. A vasárnapi Garros-döntőben tudott ugyan javítani egy rövid időre a játékán, de a második szett közepétől nem nyert játékot, Nadal nagyon eltökélten teniszezett, szép pontokat játszott, és húzta be a meccset 2 óra 18 perc alatt.

Nadal agresszíven kezdett, támadta Ruud fonákját, a balkezes, felpörgetett tenyereseivel nehezen tudott mit kezdeni a norvég. Nadal rögtön két bréklabdához jutott Ruud első adogatójátékában, és a másodiknál el tudott ütni mellette. A jó kezdés után azonban nem jöttek Nadal első szervái, olyannyira, hogy egymás után két kettős hibát ütve juttatta két bréklabdához ellenfelét, mjad egy hálóba ütött tenyeressel visszaadta a bréket.

 Thomas Samson / AFP
Nadal a döntőben – Fotó: Thomas Samson / AFP

A norvégnak Nadal néhány hibájával volt esélye kiegyenlíteni, de Ruud többször is rontott, végül a spanyol jutott újból bréklabdához, és megint előnybe került. 4:1 után Ruud biztosabb lett a saját szervája mögött, de visszajönni nem volt esélye, Nadal első szervák mögött szinte tökéletes volt. A szettért adogatva 15-30 után jó szervákkal hozta Nadal az adogatását, 48 perc alatt megszerezte a vezetést.

Nadal a második játszma elején három bréklabdához jutott, de ebből kettőbe belehibázott, majd pedig Ruud fordította meg szépen a játékot. Ezen a ponton a norvég már nagyobb küzdelemre tudta késztetni Nadalt, többször is kilőtte a vonalakat. A spanyol rontásai is benne voltak, hogy Ruud három bréklabdához jutott, végül kettős hibával bukta el a szerváját az akkor még 13-szoros bajnok. Ruud 3:1-es vezetése utána azonban nem tudta megerősíteni a bréket, hibázott, Nadal egyből visszajött. Innentől a norvég nem is tudott több játékot hozni a meccsen.

A spanyol játszott egy tökéletes adogatójátékot, a hosszabb pontokat rendre ő nyerte, Ruud pedig kétszer annyi hibánál járt. Nadal ismét bréklabdához jutott, és a norvég centikkel kicsúszó labdájával előnybe került. Nadal semmire hozta a szerváját, és akkor is odatette magát, amikor Ruud 5:3-nál a szettben maradásért adogatott. Mindent támadott, és Ruud ugyan három játszmalabdát hárított, de a negyediknél egy kettős hibát ütött. Nadal zsinórban öt játékot megnyerve, 51 perc alatt behúzta a játszmát.

 Christophe Archambault / AFP
Casper Ruud a döntőben – Fotó: Christophe Archambault / AFP

A harmadik szett elején is bréklabdához jutott a spanyol, és egy fonák nyerővel meg is csinálta. Ruud nyert szépen kijátszott pontot Nadal következő adogatásánál, de bréklabdáig nem tudott eljutni, aztán megint bajba került. Nadal letámadta Ruud szerváit, a norvég megint három bréklabdával szembesült, és egy hálóba ütött röptével már 4:0-ra vezett a spanyol. Ruud pontot is alig tudott már nyerni a harmadik játszmában, Nadal két meccslabdához jutott ellenfele szervájánál, és a másodiknál egy vonalra tett nyerő fonákkal fejezte be a döntőt.

Nadal gratulált Ruudnek, majd a csapatához és családjához fordult. „Egészen csodálatos, amik történnek velünk ebben az évben” – mondta, megköszönve a 2022-ben és az évek során kapott támogatást, „nélkületek ez nem lenne lehetséges.” Azt mondta, hogy neki ez a legjobb torna a világon, amin mindig otthon érezheti magát.

Azt mondta, nehéz leírni az érzéseit. „Ez olyan, amit soha nem hittem volna: itt leszek 36 évesen, újra versenyképesen, karrierem legfontosabb pályáján egy újabb döntőt játszva” – mondta, ez pedig rengeteget jelent neki. „Sok energiát ad, hogy megpróbáljam folytatni.” Azt mondta, nem tudja, mi jöhet a jövőben, de küzdeni fog, hogy tovább folytathassa.

„Mind tudjuk, mekkora bajnok vagy. Ma átérezhettem, milyen ellened játszani egy Grand Slam-döntőben. Nem könnyű, és nem nem is én voltam az első áldozat” – gratulált Ruud Nadalnak, akit nagy példaképnek nevezett, és megköszönte, hogy Nadal teniszakadémiáján készülhetett.

 Anne-Christine Poujoulat / AFP
Nadal és Ruud a díjátadón – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Nadal egészen hihetetlen rekordokat tart és állít fel, a Roland Garros salakján eddig 115 mérkőzéséből 112-t megnyert, és a döntőben még soha nem kapott ki. 2010 óta először nyert meg egymás utáni Grand Slameket, és karrierje során először győzött az év első két nagy tornáján is. Mindkettőn megmutatta újra a rá jellemző hatalmas küzdést, és már 22 Grand Slammel vezeti a férfiaknál az örökranglistát.

Oszd meg ezt a cikket!