DAEO FMMost szól:

„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát” – a Széchenyi téren tüntetnek

Közös tüntetést hirdettek meg az ország zöld civil szervezetei a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé szerda estére „Ne vágj ki minden fát” címmel. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a fakitermelést jelentősen egyszerűsítő rendeletet.

A fakitermelés korlátozásainak eltörlése szerintük végzetes hiba a klímaválság kellős közepén. „Az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás” – írták az esemény Facebook-oldalán.

Este hat órakor a színpad előtt zene szólt, és három, gólyalábon álló, fának öltözött ember táncolt. Helyszíni tudósítónk szerint párszázan lehetnek kint az MTA épülete előtt. Sokan jöttek gyerekkel, kutyával, biciklivel, van lufi fújás. A hangulat inkább egy kis fesztiválhoz hasonlít. Hat után nem sokkal egy rendőrautó lezárta a tér mögötti körforgalmat.

„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát”

- skandálták a résztvevők, amikor a két műsorvezető, Szabó Simon és McMenemy Márk fellépett a színpadra, és előbbi felolvasta az erdő fohászát.

 Németh Péter / Telex  Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex

A demonstráció pártpolitikától mentes, és a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy ne vigyenek magukkal pártjelvényeket, pártlogókat. Az LMP két társelnöke és több politikusa ugyanakkor előre jelezte, hogy ott lesznek az eseményen.

A megmozduláshoz mostanáig közel ötven civil szervezet csatlakozott hivatalosan. A főszervező a 10 millió Fa, amely Facebook-oldalán azt írták, szerda délután egyszerre tiltakoznak Nyíregyházán, Pécsen és Budapesten a rendelet ellen. Az elmúlt napokban Székesfehérváron, Szolnokon és Miskolcon is tüntettek.

Helyszíni tudósítónk szerint Pécsen nagyjából ötvenen vonultak a Széchenyi térről a Nike-szoborhoz transzparensekkel. Az akciót az Emberség Erejével Alapítvány jelentette be, több civil szervezet felkérésére. Az alapítvány vezetője, Nyirati András a tüntetés előtt arról beszélt a a Telexnek, hogy bár a zöld témák nincsenek a fókuszban náluk, a civil társadalom erősítése azonban igen.

Hídoglalással ért véget a pénteki demonstráció

Péntek este több mint ötezren vettek részt Budapesten az LMP erdőirtás elleni tüntetésén. Az eseményen az LMP politikusai mellett környezetvédelmi aktivisták szólaltak fel, és beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki szerint a „tarvágás” Orbán új jelszava.

A demonstráció után egy kisebb csoport elindult a Margit híd felé, ahol rövid ideig megakasztották a villamosforgalmat, aztán a rendőrök leszorították őket a sínekről. Videós összefoglalónkat itt tudja megnézni:

Augusztus 4-én jelent meg a kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva több ponton felülírta az erdő- és természetvédelmi törvényt.

A rendelet értelmében természetvédelmi területen könnyebben lehet tarvágást végezni, és a vágás nagyobb területre is kiterjedhet.

Fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek, és a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást sem kell alkalmazni. Idegenhonos fafajok (például akác) kitermelése esetén eddig kötelező volt őshonos fafajokat (például tölgyet, kőrist, gyertyánt) telepíteni a helyükre. Ezt a kötelezettséget a rendelet egyszerűen megszüntette. Az agrárminiszter pedig az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre is engedélyt adhat.

A kormányrendelettel több cikkben foglalkoztunk már a Telexen. Megírtuk, hogy miért tartják azt nemcsak barbárnak, de teljesen feleslegesnek is a szakemberek, és azt is kiderítettük, hogy már jóval az energia-veszélyhelyzet kihirdetése előtt, tavasszal is azt kérte az erdészeti államtitkár, hogy vegetációs időszakban is lehessen fákat kivágni. Baráz Csaba természetvédelmi szakember – aki még kormánytisztviselőként is kritizálta a rendszert – lapunknak adott interjújában azt mondta, a kormányrendeletben nem az a probléma, hogy ki vághat fát, hanem az, hogy hol és mikor, ha nem lesznek erdők, az pedig katasztrófához vezet. A kormányszóvivő azzal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy csak rendkívüli helyzetben kerülhet sor a védett erdőkben a favágásra.

Kedden – egy nappal a tüntetés előtt – Nagy István agrárminiszter miniszteri utasításban tiltotta meg a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken történő tarvágást. A szervezők szerint viszont ez csak szemfényvesztés, terelés, és az összefogás gyengítését szolgálja, a miniszteri utasítás joghierarchiában alatta van az érvényben maradó rendeletnek. A WWF szerint előrelépést jelent az agrárminiszter utasítása, ám problémásnak tartják, hogy a miniszteri utasítás nem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra.

Oszd meg ezt a cikket!