DAEO FMMost szól:

Nem csak lábat áztatni mehetsz a Balatonra

Hanem például a négy helyszínen zajló Garten Balatonra is.

Egy ideje már elmozdult a Balaton a (délben) napozás, lángos, hekk tengelyről, amiben fontos szerepet játszanak az északi part fesztiváljai. Ilyen a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál is, ami augusztus 5-től tíz napon át tart majd négy településen: Lovason, Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön.

A kiállítás- és rendezvényfolyam középpontjában a kortárs képző- és fotóművészet áll, összesen közel 40 program várja a látogatókat.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása, és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára.

Polonyi Fani: Oasis (akril, fa lemez) 2017) - Fotó: Garten Balaton / Facebook

A vásárt és a kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő program követi. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet aktuális kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei szintén a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók szerepelnek. A tárlatvezetéseken a legújabb művészeti trendeket ismerhetik meg a résztvevők.

Pontosan mi lesz és hol?

  • A lovasi Nagy Gyula Galériában 50 művész több mint 200 alkotását tekinthetik - és vásárolhatják - meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok célja, hogy hazai fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak be, amelynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról.
    Ugyanezen a helyszínen Szabad a pálya címmel 25 grafikus alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják az érdeklődők előtt.
  • Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A Kultúrházban Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók.
  • Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török-házban a Capa Központ programja valósul meg több mint 20 alkotó közreműködésével. Köztéri fotókiállításokon és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlaton a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, irodalmi programokat és filmvetítéseket is e téma köré szervezik.

Részletes program honlapon, hírek a fesztivál Facebook-oldalán.

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében szervezik meg.

(Forrás: MTI, fotó: Garten Balaton/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!