DAEO FMMost szól:

Nyugtalanító a helyzet a magyar erdőkben: megoldhatatlannak tűnik a probléma

Az aszály már a hazai erdőket sem kíméli. A csapadék nemcsak idén volt kevés, hanem az elmúlt években is. A helyzet egy kicsit jobb az ország nyugati felén, de keleten már kritikus a helyzet, derül ki az ATV híradójából

A korábbi években is történtek kárbejelentések, de ennyi nem, mondta el Gabnai Ernő erdészeti tanácsadó az ATV-nek. 

Aszály a hazai erdőkben

Gabnai elmagyarázta, hogy a gazdáknak természeti katasztrófák és aszálykár esetén lehetősége van kártérítés igénylésére. Az idei évben nagyon sok ilyen bejelentés volt, leginkább fiatal erdők esetében.

A magas hőmérséklet a kis fákra a legveszélyesebb, de a nagyokat is erősen károsítja. A fák ilyenkor ledobják leveleiket, hogy kevesebbet párologtassanak, de szerkezetük sérül, minőségük romlik. 

GettyImages-1396340495
Fotó: Eszter / 500px / Getty Images Hungary

Hajdú-Bihar megyében a szakemberek szerint a korábbi évekhez képest nagyjából tízszer nagyobb területről jeleztek aszálykárt.

Zala megyében a növények egyelőre szépen fejlődnek, mert elég csapadék esett, és a talaj is többször átitatódott. Azonban ha az elmúlt évek csapadékmennyiségét nézzük, akkor itt is jelentős a hiány, főleg téli csapadékból. Fülöp András erdőmérnök elmondta a híradónak, hogy a téli időszakban nagyon kevés a hó, ami lehetetlenné teszi, hogy normális szintre töltődjön fel az erdei talajok vízkészlete, és emiatt láthatók Zala megyében is erdőpusztulások. 

A településeknek sem egyszerű feladat, hogy megmentsék a parkjaikat és ligeteiket a szárazságban. Debrecenben például naponta 200 köbméter vizet használnak fel, csak a facsemeték locsolására. A város zöldterületei folyamatos öntözés alatt állnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az erdészek úgy vélik, hogy az erdők öntözése szinte megoldhatatlan, mert a tulajdonosoknak ez túl sokba kerülne, és a befektetés nem térülne meg. Csak a gyors növésű nyárfák locsolására van lehetőség néhány helyen az országban. 

Elkeserítő: csak a száraz meder fogadta a fotóst hazánk egyik népszerű tavának helyén

Kiszáradt a Debrecen közelében található Vekeri-tó a csapadékhiány miatt. A szomorú látványról az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt készített fotókat 2022. július 4-én.

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!