DAEO FMMost szól:

Orbán Viktor: október vízválasztó lesz a rezsiárak szempontjából

Orbán Viktor ma reggel ismét interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A beszélgetésben szó esett az európai gázspórolási javaslatról, melynek kapcsán a miniszterelnök ezt mondta: "A magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor leginkább magára számíthat.” 

Orbán ugyan örül, hogy Brüsszelben próbálnak megoldást találni, de véleménye szerint, mivel fontos kérdésről van szó, ezt a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk. 

Orbán Viktor a háborúról és a rezsiárakról

Meglátása szerint a háború kitörésekor a nyugati országok megoldási stratégiája négy pilléren alapult. Azon, hogy Ukrajna nyugati támogatással meg tudja állítani az oroszokat, hogy az uniós szankciók destabilizálják az orosz vezetést, hogy Európa képes lesz kezelni a háborús szankciókat az "emberek meggyötérse" nélkül és hogy az Oroszország elleni egységgel elérhető a béke. 

Orbán szerint ezek nem sikerültek, ezért új stratégiát kell kitalálni. Ám a miniszterelnök úgy látja, hogy az unió csak a fogyasztás csökkentéséről beszél, ez pedig a "háborús gazdaság előszobája". Szerinte ha Brüsszel nem változtat, akkor "októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani".

Orbán meglátása szerint a békét a tárgyalások újrakezdésével, nem pedig szankciókkal és fegyverszállítással lehet elérni, ennek viszont még nem látja jelét. 

A gázzal kapcsolatban Orbán elismételte a tusványosi beszédében is elhangzott gondolatot, mely szerint, ha valamelyik uniós országban gázhiány lesz, akkor felvetődik, hogy az uniós országok egymástól is "elvehetnek" gázt. A miniszterelnök szerint ezt szokás "einstandnak" hívni, és ez nem egy "szép hagyomány". Orbán azt mondta, Magyarországnak lesz elég gáza, mert ezt több nemzetközi szerződés révén sikerült garantálni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Orbán szerint a rezsicsökkentési rendszer, amellyel a családok olcsóbban és fix áron kapták az áramot és gázt, egy okos rendszer. Amikor nagyobb volt a különbség a családok által fizetendő összeg és a tényleges ár között, akkor a költségvetés kipótolta ezt. "A kipótolandó összeg 2022 végére azonban a mostani árak szerint már több mint 2000 milliárd forint lenne", fogalmazott a miniszterelnök.

Ezt az összeget a magyar gazdaság Orbán szerint nem tudja kitermelni. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy az átlagfogyasztásig mindenki olcsóbb árat fizet az áramért és a gázért. 

Orbán úgy gondolja, hogy október vízválasztó lesz, ekkor fog szerinte kiderülni, hogy a háborús infláció és a magas energiaárak tartósan velünk maradnak-e. 

A miniszterelnök ezt követően arról a tízlépéses tervről beszélt, amelyet szerdán osztott meg a Facebook oldalán. A beszélgetés végén azt mondta, hogy küzdeni fognak azért, hogy az embereknek ne kelljen minden pénzüket rezsire költeniük. 

Orbán Viktor: Nem vagyunk képesek a biológiai fenntartásra

A Tusnádfürdőn megtartott 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos záróprogramja idén is Orbán Viktor beszéde volt. A miniszterelnök utoljára 2019-ben tartott itt beszédet. 

Borítókép: MTI/Fischer Zoltán

Oszd meg ezt a cikket!