DAEO FMMost szól:

Zenebeküldés

A DAEO körülbelül heti 140 órában játszik zenét, és műsoridejének jelentős hányadát a színvonalas és ígéretes hazai és külföldi könnyűzenei tehetségek bemutatásának és népszerűsítésének szenteli. Munkatársaink folyamatosan keresik az új, tehetséges előadókat és a kreatív, friss zenéket. Ezt a folyamatot szeretnénk egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá tenni az alábbi tudnivalók közreadásával.

Hogyan tudok zenét küldeni a DAEO-nak?

Töltsd fel bármelyik online videómegosztó vagy fáljmegosztó oldalra a zenédet (lehet publikus, privát vagy jelszóval védett link is) és küldd el a linket, egy rövid bemutatkozó leírást és egy zenekari fotót az zenebekuldes@daeo.hu e-mail címre.

Minden héten meghallgatjuk az újonnan érkező zenéket és döntünk arról, mi kerül fel a DAEO játszási listájába.

Mi alapján dönti el a DAEO, hogy milyen zenéket tesz adásba?

Ahogy minden rádiócsatorna, a DAEO-nak is van egy pontosan meghatározott arculata, stílusa és célcsoportja, illetve egy ezek alapján kialakított zenei stratégiája. Amikor egy új zenét elbírálunk, elsősorban azt nézzük meg, hogy ezzel a zenei stratégiával egyezik-e.

Hány új zenét vesz fel a játszási listájába a DAEO?

Kutatási adatok segítségével határozzuk meg, hogy milyen gyakorisággal ismételjük a zenéket a DAEO-n. Ez alapján találjuk ki, hogy hány dal szerepeljen az aktuális játszási listánkon. Ha egy időben jelenik meg egy csomó szuper dal, sajnos előfordulhat, hogy nem tudunk játszani egy olyan zenét, amelyet egyébként örömmel adásba tettünk volna. A műsoridőnk véges, úgyhogy a zenék száma is korlátozott.

Milyen műfajú zenéket játszik a DAEO?

A DAEO a célcsoportjához igazítja zenei stratégiáját, elsősorban mainstream pop, rock, dance és hiphop/rap zenéket játszik. Ha egy zenét nem játszunk, az sokszor nem azért van, mert nem tartjuk zeneileg értékesnek, hanem azért, mert a csatorna célcsoportjával és a DAEO pozícionálásával, zenei stratégiájával nem egyezik.

Akkor is bekerülhet a zeném a DAEO-ra, ha nincs kiadóm vagy menedzsmentem?

Persze! Előadók is küldhetnek nekünk zenéket. Minden zenét ugyanazon szempontok alapján bírálunk el, teljesen mindegy, hogy ki küldte be.

Szokott kérni módosításokat a zenében a DAEO?

Jellemzően három oka van annak, ha egy zenét módosítani kell ahhoz, hogy adásba kerülhessen: meghaladja a szerkeszthető hosszúságot, korhatáros tartalom vagy márkajelzések vannak benne. Ilyen esetekben a DAEO szerkesztői javasolják a zene beküldőjének, hogy módosítsa a zenét. Ha a zene beküldője nem kívánja módosítani, azt természetesen elfogadjuk, de amennyiben a DAEO úgy ítéli meg, hogy a beküldött verzió nem felel meg szerkesztési elveinek, akkor elállhat a zene játszásától.

Hány perces zenéket fogad el a DAEO?

Nincs konkrét limit, de mivel figyelembe kell vennünk a reklámszünetekre vonatkozó törvényi szabályozásokat, előfordulhat, hogy a lényegesen hosszú zenéket nem tudjuk adásba szerkeszteni, mert túllógnának a műsoridőn. Azt javasoljuk minden előadónak és kiadónak, hogy a szerkeszthetőség érdekében 3-5 perc körüli zenéket készítsenek.

Fizet a DAEO azért, ha adásba tesz egy zenét?

Közvetlenül a zene beküldőjének nem, de a DAEO a reklámbevételének egy jelentős részét a szerzőket, előadókat, filmgyártókat és zenei kiadókat képviselő közös jogkezelő szervezeteknek fizeti be, akiknek rendszeresen küld részletes tájékoztatást arról, hogy milyen zenéket és hányszor szerkesztett adásba. Amikor a közös jogkezelők elosztják az összegeket tagjaik között, a DAEO lejátszásait is figyelembe veszik.

Hogyan jutnak hozzá a szerzők, előadók, kiadók, filmgyártók a DAEO által befizetett jogdíjhoz?

Szerzőknek az Artisjusnál, kiadóknak a Mahasznál, előadóknak az EJI-nél, videoklip-készítőknek a Phonojusnál kell ehhez regisztrálni és bejelenteni a műveket. Kérjük, keressétek fel ezeket a közös jogkezelőket, a jogdíj elosztásáról ők tudnak további információval szolgálni.

Miért nem közvetlenül a szerzőknek és előadóknak fizeti a jogdíjakat a DAEO?

A szerzői jogi törvény értelmében erre nincs lehetőségünk, minden jogdíj kifizetése közös jogkezelőkön keresztül történik. További infót a törvényről itt találsz: Olvasd el itt!

Adásba kerülhet olyan zene is, amely már megjelent más csatornán vagy online felületen?

Igen, bár nagyobb esély van arra, hogy kiemelten játsszuk a zenét, ha a műsorra tűzés előtt nem volt látható máshol.

Van egy új  dalom, de csak akkor forgatnék hozzá klipet, ha játszaná a DAEO. Ha elküldöm a dalt, megmondjátok, hogy érdemes-e klipet forgatni hozzá?

Ha van egy új dalod, szívesen meghallgatjuk és megmondjuk, hogy zeneileg megfelel-e a DAEO stratégiájának. De biztosan csak a zene meghallgatása után tudjuk megmondani, hogy játszanánk-e a DAEO-n.

Lehetnek korhatáros tartalmak a zenében?

A korhatár-besorolásnál az erre vonatkozó törvények szerint járunk el. Olyan zenéket, amelyek károsak lehetnek a gyermekek és fiatalok szellemi fejlődésére, nem teszünk adásba főműsoridőben.