DAEO FMMost szól:

Ridegnek érezte a császármetszést, ezt kérte az anya orvosától - Döbbenetes fotósorozat

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint a szülések mintegy 10-15%-ában végezhető valóban indokolt esetben császármetszés. Ehhez képest hazánkban az elmúlt öt évben 40% feletti ez az arány - és vannak magyar kórházak, ahol a szám megközelíti a 60%-ot. Ennek okairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

Sok édesanya érzi azonban ridegnek és a szülés eredendő természetéhez képest túlságosan medikalizáltnak a császármetszést. Az anya által asszisztált császármetszés egy olyan - a világon még lassan terjedő - lehetőség, mely törekszik arra, hogy a hasi műtét dacára a szülésélmény a lehető leggyengédebb, kötödést leginkább támogató formában történhessen meg - azokban az esetekben, amikor a műtét elkerülhetetlen.

Anya által asszisztált császármetszés

Valószínűleg sokak számára bizarr gondolat, hogy a császármetszés során az édesanya maga is segít a baba kiemelésében - számukra nem ajánljuk a következő fotósorozatot. A képeken egy olyan édesanya császármetszése látható, aki orvosával előre egyeztetve készült arra, hogy a műtét előtt ő is bemosakszik, és aktívan részt vesz babája születésénél. Bár az orvosi team kezdetben aggódott a fertőzésveszély miatt, végül arra jutottak, hogy ezt a rizikót képesek minimálisra csökkenteni. Az édesanya elsősorban azért érezte fontosnak ezt a módszert, hogy érzelmileg könnyebb legyen számára a császármetszés, ne érezze magát kirekesztve a saját szüléséből.

Borítókép: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!