DAEO FMMost szól:

Ryanair-vezér: Gulyás Gergely és Nagy Márton olyanok, mint Dumb és Dumber

Újabb fejezetéhez ért a Ryanair és a kormány harcias üzengetése: a fapados ír légitársaság vezetője szerint a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és az iparfejlesztési tárcáért felelős Nagy Márton olyanok, mint Dumb és Dumber.

Ez az eddigi nyilatkozatháború ismeretében nem meglepő, de mégis új szint, eddig Michael O'Leary beérte azzal, hogy idiótának nevezte Nagyot.

A Ryanair szabadszájú tulajdonosa az Euronewsnak nyilatkozva kijelentette:

„Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben, ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak.”

 AFP
Dumb és Dumber, O'Leary szavai szerint egyikük Nagy Márton, másikuk Gulyás Gergely – Fotó: AFP

A Magyarországon is vezető légitársaság és a kormány vitája azután indult el, hogy orbán Viktor május 26-án extraprofit adó kivetését jelentette be, amely a légitársaságokra is vonatkozik. Eszerint európai úticélok esetében jegyenként 3900, a kontinensen túli célpontokra 9750 forintot szabott ki a kormány. Az új adóterheta Ryanair áthárította a vevőkre, amit a kormány szerint a cég nem tehetett volna meg. (Arról, hogy ez az álláspont védhető-e vagy sem, itt olvashat bővebben.)

Az előző rész tartalmából:

  • A Ryanair tulajdonosa szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter idióta, ostoba, hibbant.
  • A cég bocsánatkérésre szólította fel a minisztert.
  • A Ryanair honlapján is hirdeti, hogy hazudott a Magyar Nemzet, amikor arról beszélt, hogy mennyien mondták vissza a jegyeket az extraprofit áthárítása miatt.
  • Nagy Márton azt válaszolta, reméli, hogy az utaspanaszokra is ilyen gyorsan reagál a Ryanair.

A döntésből június 4-én született rendelet, a Ryanair eztután szólalt fel nyilvánosan a döntés ellen.

A kormány belement a csörtébe, odaszúrva a Ryanairnek, hogy jó lenne, ha a cég az utasok panaszaira is ilyen gyorsan reagálna.

Ezután jött O'Leary interjúja, amelyben leidiótázta Nagyot, ami után nem sokkal később az Igazságügyi Minisztérium közleményt adott ki, jelezve, hogy az utaspanaszok miatt rendkívüli vizsgálatot is elrendel Varga Judit miniszter.

A soronkívüli vizsgálat szorosan egybeesik az üzengetéssel, noha – amennyiben az utaspanaszok indokoltak voltak és a minisztériumnak eddig is tudomása volt arról, hogy a cég szerinte azokat nem megfelelően kezeli – annak a vitától függetlenül, korábban is meg kellett volna indulnia.

A pandémia már a földre küldte a gépeket

A légitársaságokra kivetett extraprofit adó váratlan annak ismeretében, hogy a turizmust, így a légiszállítást a koronavírus lényegében lenullázta 2020-21-ben, most pedig a magas üzemanyagárak terhelik az ágazatot.

O'Leary az Euronewsnak elmondta: „Az elmúlt két évben a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót veszített. Idén márciusban közöltük a 2021-es adatokat, eszerint 350 millió euró volt az éves veszteség. A másik fapados légitársaságnak, a WizzAirnek pedig 650 millió, szóval a két legnagyobb Magyarországon működő légitársaság összesen egymilliárd eurót bukott mindössze 12 hónap alatt. És ekkor gondolta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy, hogy ideje megadóztatni minket.

Ez őrület. Most ő vagy egy komplett idióta vagy nem érti a közgazdaságtant.”

Oszd meg ezt a cikket!