DAEO FMMost szól:

Sokaknál orrfolyás, szemviszketés, fáradtság jelentkezhet a következő hetekben: figyelmeztet a Népegészségügyi Központ

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Az NNK felhívta rá a figyelmet, hogy a következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés, és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

Nő a pollenkoncentráció

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, a tüsszögés, az orr- és szemviszketés, a könnyezés, a fáradékonyság, írja a közlemény.

GettyImages-1324717116
Fotó: Pheelings Media / Getty Images Hungary

A tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről, és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Azt írták, a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése ebben az évben is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

Az NNK továbbá tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kitértek arra is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései szerint a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az egyméteres magasságot sem érik el.

A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, mivel ezzel csökkenteni lehet a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét.

Akár ötmillió forint is lehet a büntetés belőle nyáron: nem szabad elfeledkezni erről a kötelezettségről

Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, az irtását itthon törvény írja elő. A korábbi évektől eltérően már május közepétől elkezdte a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését a kormányhivatal illetékes hatósága.

Képek: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!