DAEO FMMost szól:

Sörrel még a „kerékbetörést” is könnyebben viseli a csirke

Sörös ételekkel tért vissza grilltanácsadós duónk, a Grillkommandó, Gergő és Oszi ezúttal egy szögegyszerűségű grillcsirkét süt, persze a csavar nem maradt ki belőle.

A darált marhahúsos, pikáns chilis bab és az egész sertéscsülök után a legújabb részben egy könnyedebb ételt dobtunk fel a grillre, noha ez is hús: a csirkét választottuk, mert bár nem olyan karakteres az íze, mint a másik két húsfajtának, de talán közkedveltebb. A grillcsirke meg egyébként is egy jóféle étel, pláne, ha átjárja a csirkehúst a sör.

Nincs meglepetés, most most is a Horizont termékeit használtuk a locsolgatásra, párolásra. Ez a kisüzemi sörfőzde az egyik úttörője a hazai prémium sört gyártó főzdéknek.

Miért más a Horizont sör?

  • Élményt ad: olyan ízeket alkottak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés.
  • A kompromisszummentes minőség: a nagyiparban használt pótanyagok helyett a legmagasabb minőségű nemzetközi alapanyagokkal dolgoznak, legyen az tradicionális német és belga maláta, vagy a legfrissebb amerikai és új-zélandi komlók.
  • Mindig megújul: folyamatosan keresik az innováció lehetőségét és kiemelten azokat az eljárásokat, mellyel valami új, izgalmas sört tudnak készíteni.
  • Minden sörnek megvan a helye: a legmagasabb szintű gasztronómiában is kiemelkedő étel-ital párosításokat alkottak már söreikkel, de a legjobb baráti sörözésekhez is megtalálja a megfelelő főzetet.
  • Jelenleg minden hazai Michelin-csillagos étterem kínálja a söreiket.

A sörtartó állványon sült, lime-os, chilis mázzal megkent egész a csirkét

Hazy Queennel járattuk át, amely egy 6%-os, illatos, krémes New England IPA trópusi gyümölcsökkel felhúzva. Hazy a nagyobb hatás kedvéért duplán van hidegkomlózva.

A recept

Ez a sörös-csirkés recept is azért jó, mert férfias, miközben igazából nincs sok dolgunk vele, egyszerre készül a köret és a hús – mégis elég frankó grillkaja lesz belőle.

A lime-ból, zúzott fokhagymából, sóból és olivából összedobunk egy gyors pácot és bedörzsöljük vele az egész csirkénket. Ha van időnk, hagyjuk pihenni a pácban néhány órán át, ha gyorsan szeretnénk ebédet tenni az asztalra, akkor megyünk is tovább a folyamattal.

Most jön a művészet: a csirkét ügyesen ráhúzzuk a sörös dobozra, amiből előtte a sör felét kinyerjük és jóízűen elfogyasztjuk. Ha van csirkeállványunk, akkor stabilabb fekvést kapunk, és bónuszban a csirke mellett a köretnek is jut hely, így a mellette sülő zöldségek a csirke illatos szaftjától megtáltosodva sülnek készre. Közben a csirkénk a sörös dobozon vagy a tartón csücsülve az indirekt hő fölött egy-másfél óra alatt finom puhává sül.

Ha van húshőmérőnk, akkor azzal csekkolhatjuk a combnál, hogy meglegyen a 82-85 fok. Ha ügyesen forgatjuk időnként a baromfit, és jó időben gondoskodunk a tűz hőpótlásáról, pompás omlós csirke lesz a jutalmunk.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Horizont Brewing.

(Fotó: Csordás Gábor, videó: Bodor Tamás)

Előző részek:

Oszd meg ezt a cikket!