DAEO FMMost szól:

Tovább nőttek az ingatlanárak a fővárosban: meglepő változás állt be a keresletben

Hiába a nehéz gazdasági helyzet, a szakértők szerint továbbra is az ingatlan számít az egyik legbiztonságosabb befektetésnek, így rengetegen döntenek a vásárlás mellett, a felpörgött kereslet pedig áremelkedéssel jár, írja a HVG az OtthonCentrum hétfői ingatlanpiaci elemzése alapján.

Az OtthonCentrum információi alapján a használt téglalakások átlagos négyzetméterára 882 ezer forint volt 2022 első hat hónapjában a fővárosban. A városrészek közül a budai oldal számít drágábbnak, itt az átlagár átlépte az egymillió forintot. A belvárosban 887 ezer forint az átlagos négyzetméterár, míg a külsőbb kerületekben körülbelül 700 ezer forint.

Tovább nőttek az ingatlanárak

Az átlagár ellenére az V. kerületben is akadt olyan lakás amelyet 1,15 millió forintos négyzetméteráron adtak el, de az I., a II., a III., és a XIII. kerületekben is voltak közel 1,1 milliós négyzetméterárú ingatlanok. 

A pesti oldal legdrágább kerületeinek listáján az V. és a XIII. kerületet a VI. kerület követi, ahol 870 ezer forint a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára. Ez a VIII. kerületben csak 688 ezer forint. A külső területek közül az elemzés alapján Zugló a legdrágább (786 ezer forintos átlagos négyzetméterár) és a XX. kerület a legolcsóbb (520 ezer forintos átlagos négyzetméterár).

A szakértők szerint a téglalakások árai átlagosan 12,5 százalékkal emelkedtek, de a XV. kerületben az emelkedés például 36, míg a III. kerületben 26 százalékos volt. A panelek esetében a XI. kerület vezet (864 ezer forintos átlagos négyzetméterár), a második a XIII. kerület 815 ezer forintos négyzetméterárral, míg a harmadik helyen a XXII. kerület áll 803 ezer forinttal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elemzés szerint a panellakások ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest. A legnagyobb ugrást a XXII. kerület produkálta, itt 40 százalékos volt a panellakások áremelkedése. 

A családi házak átlagos négyzetméterára 18 százalékkal növekedett tavalyhoz képest, így most 638 ezer forintnál tart. A legdrágább ebből a szempontból a II. kerület, ahol egymillióba kerül egy családi ház négyzetmétere. 

Az ingatlanos figyelmeztet: bukhatod a lakásvásárlást, ha nem tartod be ezeket a szabályokat

Ingatlanvásárláskor számtalan tényezőre kell odafigyelnie a vevőknek, kezdve onnan, hogy mennyire zajos a környék, folytatva azzal, hogy milyenek a tulajdoni viszonyok, egészen a fizetendő terhekkel bezárólag. 

Borítókép: Getty Images Hungary

Oszd meg ezt a cikket!