DAEO FMMost szól:

Tűzoltóautóból ötszemélyes családi fészek

Merész átalakítás egy holland designcégtől. Nem gondoljuk, hogy öten tartósan együtt lehetnek ilyen kis helyen, de hogy elfér egy öttagú család a néhai tűzoltóautóban, az biztos.

Töretlen az igény a kisházak, olcsóbb, egyszerűbb, rendhagyóbb lakóterek és életformák iránt, a mobilhome-ok pedig külön alkategóriát képeznek az erős felhozatalban. Erre az egyik legjobb példa

az egykor svájci tűzoltóautóként szolgáló 4x4 Mercedes Vario, amely a holland Collectief Soepel dizájnereinek szakavatott közreműködésével családi otthonná változott.

Nemcsak a dizájnra, mint formatervre figyeltek: aprólékos mérnöki munkával az építmény minden porcikája úgy funkcionál, hogy akár egy öttagú család is kényelmesen elfér benne. Az persze a családon múlik, hogy hosszú távon mennyire képesek együtt élni az adott helyen, mindenesetre az arnhemi cégnek bőven van tapasztalata a műfajban, mivel már a hatodik lakóbuszát tervezte – de mind közül ez a legkülönlegesebb.

Elsősorban persze szabadidőautónak szánják, de a lényeg, hogy térérzet és praktikum egyaránt jelen van benne, természetes anyagokat és formákat használtak, így valóban nem tűnik túlzsúfoltnak az egykori tűzoltóautó.

A konyhabútor nyírfa rétegelt lemezből készült, kőrisfa munkalappal, a bőséges tárolóhely érdekében itt is minden köbcenti teret kihasználtak.

Érdekes a fényhasználat is: mivel a nagy üvegtáblák sok értékes felületet foglalnak, ezért több kicsi ablakkal és felülvilágítókkal engedik be a természetest fényt.

Számos rész platánfából készült, ám a belső ajtók százszázalékban újrahasznosított GOGO műanyagból vannak. És van egy kényelmes duplaágy az alkóvban (hollandul: alkoof), ahová úgy kell bemászni, de a pihenésért ennyit lehet is dolgozni. Ezen kívül az étkező-nappali átalakítható alvóhellyé.

Talán nem költöznénk ide örökre, de nyaralónak biztosan szuper hely.

(Forrás, fotók: Collectief Soepel)

Ez is érdekelhet:

Oszd meg ezt a cikket!