DAEO FMMost szól:

Újabb érdekességek derültek ki arról a különös barlangról, amely Magyarországtól háromórányira található

Legalább 450 méteres a világ eddig ismert legmélyebb vizesbarlangja, amit 2016-ban fedezett fel egy nemzetközi barlangászcsapat a kelet-csehországi Hranicei-szakadékban.

A hétfőn végzett mérésekkel 450 méteres mélységig sikerült lejutni, és csak azért nem tovább, mert a robot elérte a kapacitása határát – közölte Michal Guba, a Cseh Barlangászati Társaság elnöke, aki szerint így 46 méterrel döntötték meg az eddigi rekordot. A magyar, portugál és szerb barlangászokból álló csapat a napokban végez újabb méréseket egy különleges robottal a morvaországi aknabarlangban, ahova 2016-ban 404 méterig sikerült lejutni egy hasonló távirányítású eszközzel.

Képünk illusztráció

Krzysztof Starnawski világhírű lengyel búvár, aki annak idején 200 méterre merült alá, a szakadék belsejének szokatlan formája alapján már a felfedezésekor úgy vélte, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat.

A Hranicei-szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket. A világ legmélyebb ismert vizesbarlangja korábban az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Oszd meg ezt a cikket!