DAEO FMMost szól:

Virtuális valóság segítségével, távolról választottak szét sziámi ikreket

Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt sziámi ikreket, a brazil Bernardo és Arthur Limát. A műtét érdekessége, hogy a hároméves gyerekek Rio de Janeiróban estek át a beavatkozáson, de a műtétet Londonból irányították, hála a virtuális valóságon (VR) alapuló orvostechnológiának – írja a BBC. Közel négyévesen ők a legidősebb összenőtt agyú ikrek, akiket sikerült szétválasztani.

A műtétet végző csapat hónapokon át tesztelte a technológiát, amelynek a lényege, hogy az ikrek CT- és MRI-felvételei alapján létrehozták a virtuális modelljüket, és ennek a felhasználásával az orvosok, akik a beavatkozás során különböző országokban tartózkodtak, VR-szemüvegben, egy közös VR-szobában tudták elvégezni műtétet.

A beavatkozást a Gemini Untwined nevű jótékonysági szervezet finanszírozta. A szervezetet vezető sebész, Noor ul Owase Jeelani szerint ez volt minden idők egyik legkomplexebb szétválasztása, az alkalmazott technológia pedig „űrkorszaki cucc”. A feladatot bonyolították a korábbi sikertelen szétválasztási kísérletek sebhelyei is.

„Ez egyszerűen csodálatos. Nagyon jó látni az anatómiát és elvégezni a műtétet, mielőtt a gyerekeket bármilyen kockázatnak kitennénk”

– mondta Jeelani a VR-technológiáról, amely lehetővé tette a műtét éles bevetés előtti elpróbálását.

Az ikreknek összesen hét műtétjük volt, ebből csak az utolsó több mint 27 órán át tartott, és közel százfős személyzet dolgozott rajta. Maga Jeelani volt a munka egyik vezetője, ő a 27 óra alatt mindössze négyszer negyed óra szünetet tartott.

A gyerekek jól vannak, a kórházi lábadozás után még hat hónapos rehabilitáció is vár rájuk.

 Gemini Untwined & Instituto Esta / Reuters
Az ikrek a szétválasztóműtét után – Fotó: Gemini Untwined & Instituto Esta / Reuters
Oszd meg ezt a cikket!